Benzin i nafta jsou rekordně drahé. Lidé moc nejezdí

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
9. 1. 2012 12:36
Ceny se začaly měnit hned druhý den nového roku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - Na novou rekordní úroveň se dostaly ceny pohonných hmot hned v prvním lednovém týdnu. Společnost CCS, která ceny dlouhodobě sleduje, informovala, že nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru až na 35,30 koruny za litr.

Cena nafty pak vzrostla na 35,80 Kč/l a dostala se rovněž na novou rekordní hodnotu.

Jak benzin, tak nafta, začaly prudce zdražovat shodně hned druhý den po Novém roce. Ceny Naturalu pak do neděle postupně vzrostly z 34,60 Kč na 35,30 Kč, nafta zdražila o něco méně. Z 35,40 na 35,80 Kč.

Natural 95 byl v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji, jeho cena zde za týden vzrostla o 41 haléřů na 35,86 Kč/l. Následovala Praha s cenou 35,78 Kč/l. Naopak nejlevněji tankují do aut se zážehovými motory v Jihočeském kraji (34,62 Kč/1 litr).

Na jižní Moravě se tankuje nejdráže

Také nafta byla nejdražší  v Jihomoravském kraji. Litr tohoto paliva zde stál 36,31 Kč. V Praze stál litr dieselu jen o haléř méně.

Současný stav povede podle ekonomických odborníků k tomu, že lidé i firmy, včetně kamionových dopravců, budou ještě méně nakupovat u domácích čerpacích stanic. Tento jev se již projevil i ve statistice tržeb v maloobchodě v závěru loňského roku.

Podle analytika Petra Čermáka zdražení souvisí zejména s oslabením kurzu koruny vůči dolaru. Po zdražení ropy rostly také ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. Dá se navíc očekávat ještě další růst v řádu desetihaléřů.

 

Právě se děje

Další zprávy