Bendlova náměstka pronásleduje stín zkrachovalé firmy

Karel Toman
28. 1. 2012 7:00
Tomáš Šimčík šéfuje svému švagrovi a pracoval v podniku, jehož kupci dělal účetnictví
Továrna Magneton v Kroměříži
Továrna Magneton v Kroměříži | Foto: Karel Toman

Kroměříž/Praha - Blízký spolupracovník ministra zemědělství Petra Bendla je v podezření na střet zájmů. Zjistil to deník Insider.

Náměstek pro pozemkové úpravy Tomáš Šimčík z ODS je totiž nadřízeným svého švagra, zaměstnance pozemkového úřadu v Kroměříži.

Oba příbuzné navíc pojí staré vazby kolem konkurzu na kroměřížskou firmu Magneton a jejího následného kupce firmu Rovina. Okolnosti konkurzu mají některé znaky plánu, jak z něj "odklonit" část peněz.

Tomáš Šimčík, který v Magnetonu koncem 80. let pracoval, je momentálně protikorupční policií vyšetřován pro podezření, že bral úplatky, mimo jiné právě od společnosti Rovina, upozornil před časem časopis Týden.

Trafiky za Magneton?

Insider vypátral, že Šimčíkův švagr Svatopluk Polach několik let figuroval jako člen představenstva Magnetonu. Když se firma ocitla v potížích, byl jednatelem její nástupnické společnosti, která měla za společníka firmu z Lichtenštejnska.  Ta je dodnes společníkem Polachovy současné auditorské firmy.

Magneton spadl do konkurzu a jeho správcem se stal Petr Bernátek - právník, který byl zbaven titulu z plzeňské právnické fakulty a který byl svého času také vyšetřován protikorupční policií pro pokus o uplácení Marcely Urbanové, korunní svědkyně v kauze Čunek.

V konkurzu koupila Magneton za 80 milionů firma Rovina, která byla jediným zájemcem. Audit Rovině dělala Šimčíkova auditorská firma, ve které byl jednatelem s poslancem Pavlem Svobodou, někdejším šéfem finančního výboru parlamentu za ODS. Firma se mimo jiné zabývala likvidací podniků.

Dalším Šimčíkovým podřízeným je přitom Antonín Knapek, někdejší člen představenstva Investičního fondu Morava, později dlouhodobý člen představenstva Magnetonu, dnes ředitel kroměřížského pozemkového úřadu.

Podezřelé zakázky nemocnic

Podle Týdne má policie podezření, že Šimčík ze zmanipulovaných zakázek přebíral sedmiprocentní provize na jachtě v Chorvatsku. A to jak ve své dřívější funkci člena dozorčích rad nemocnic ve Zlínském kraji, tak v současné pozici náměstka ministra zemědělství, v níž působí přesně rok.

Tomáš Šimčík
Tomáš Šimčík | Foto: Ministerstvo zemědělství

"Jako náměstek ministra zemědělství měl pro společnost Rovina a spřízněným společnostem a osobám zajistit zakázky z portfolia ministerstva zemědělství a jím ovládaných státních podniků a příspěvkových organizací," citoval Týden z policejního dokumentu.

"K této věci se v tuto chvíli nemůžeme vyjadřovat," opakuje mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle ministra Bendla to zatím žádný důvod k personálním opatřením nezakládá.

"Pan náměstek mne ujistil o své bezúhonnosti a vyloučil, že by se dopustil čehokoliv špatného," vzkázal ministr Petr Bendl Insideru poté, co ho deník s okolnostmi konkurzu na Magneton seznámil.

Otázku na střet zájmů však Bendl nechal bez odpovědi.

"Úplná blbost"

"Podezření tu určitě je. Zvlášť když se kolem konkurzu pohybuje postava jako Petr Bernátek," myslí si naopak Stanislav Beránek z Transparency International. "Pro výběr úředníků u nás neexistují pravidla a někteří lidé jsou tu zjevně dosazováni jen pro svou schopnost zákulisně něco zařídit," dodal.

Sám Šimčík, který je dodnes místopředsedou ODS v Nečasově domovském Zlínském kraji, se proti "vykonstruovanému obvinění" ohledně konkurzu Magnetonu "důrazně ohradil". "Neumíte počítat, je to úplná blbost," tvrdí také jeho švagr Svatopluk Polach.


 

Právě se děje

Další zprávy