Bělotín má obavy, jestli sedm mostů někam povede

Petra Sasínová
27. 3. 2009 16:30
Bělotín je v obležení staveb. Teď hrozí, že zůstanou nedostavěné
Foto: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Bělotín - Jak je daleko z Bělotína do sněmovny v Praze? Daleko. Asi tři sta dvacet kilometrů. Přesto mnozí poslanci zaregistrovali název této ani ne dvoutisícové obce na rozhraní Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V bývalém zapadákově se totiž právě "děje" klíčové dálniční spojení mezi Ostravou a Prahou.

Sněmovna bouří, vláda padá a v Bělotíně mají obavy. Kolem vesnice se staví celkem sedm mostů. Některé jsou hotové. Pod některými rozestavěná dálnice do Hladkých Životic a různé přivaděče.

Mnohde je teď jen rozbahněná hlíněná cesta s opuštěnými bagry. Stavby v různé fázi rozpracovanosti vesnici obkružují ze všech stan. Některé teď však stojí. Nejsou peníze.

Přes centrum Bělotína se pořád valí kamiony. Cesta je samá díra. Okolí už dávno není tiché a malebné. Krajina se podstatně změnila. Celkem asi osmdesát hektarů půdy se mění na asfalt.

Lidé jsou přesto trpěliví a těší se. "Až to bude, bude to úžasné dílo," říkají mnozí lidé z Bělotína. Ale kdy bude hotovo? Mělo to být letos v listopadu. Teď hrozí, že nebude.

Mosty stojí a na dálnici se nedělá

"Mosty stojí a na dálnici se nedělá, protože nejsou peníze. Minulý týden jsem na setkání se staviteli z kompetentních úst opět slyšel, že už došly peníze, že snad ale alespoň v jednom směru se podaří dálnici dotáhnout v termínu. Když ovšem budou peníze. To mne děsí," říká starosta Bělotína Eduard Kavala.

"Neumím si představit, že by se to mohlo všechno zastavit. Ja jasné, že pád vlády to může ještě více ohrozit," říká starosta. Od roku 1990, kdy začal starostovat, řeší především dopravu. Gumáky, ve kterých vodí návštěvy po stavbách celostátního významu, patří k jeho základní výbavě.

Státní fond dopravní infrastruktury, ze kterého se dálnice financuje, už letos v únoru oznámil, že jen na stavbu D47 v letošním roce chybí asi dvě a půl miliardy a není jasné, kde peníze vezme.

Právě ve dnech, kdy opozice povalila vládu Mirka Topolánka, měl ministr dopravy Petr Bendl oznámit, jak bude napjatou situaci řešit. Že úsek dálnice D47 mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi a Hladkými Životicemi a Bílovcem bude opožděn, považuje za reálné.

Bendl: Nikdo neví, co bude

Ještě před týdnem Bendl Aktuálně.cz řekl, že probíhají intenzivní jednání, jak zajistit dvě a půl miliardy, které na D47 chybí. Tehdy to viděl nadějně, teď už prý ne.

"Termíny staveb D47 jsou bezpochyby ohroženy. Vláda se financováním dálnice dlouho zabývala. Když přijde nová vláda, bude všechno zase chvíli trvat. Jen než se zorientuje," říká Bendl. "Nevím, jestli stihneme finance zajistit do počátku dubna, jak jsme plánovali. Nikdo neví, co bude. Vše zaleží to na prezidentovi," řekl Bendl Aktuálně.cz.

Předseda Moravskoslezské hospodářské komory Pavel Bartoš má vážné obavy, že rozestavěné stavby na D47 i jiné důležité stavby na severní Moravě jsou v ohrožení. "Nikdo už nepopírá, že není zajištěno letošní financování D47 i dalších naproto klíčových staveb v kraji. Teď, po nezodpovědném svržení vlády, navíc nebude ani s kým jednat," řekl Bartoš.

Bělotín o tom ani nechce slyšet. "Nemůžu se dočkat dne, kdy bude dálnice zprovozněna. Oslavím to. I kvůli dálnici jsem se tady přestěhoval z Hranic a zbudoval tady firmu. Předtím jsem o Bělotínu vůbec neuvažoval," říká Tomáš Vitula, který má v Bělotíně výrobnu motocyklových kapot a příslušenství. Díly vyváží do celého světa. A samozřejmě cestuje. I jeho lidé a kamiony.

Lidé trpí těžkou dopravou

"Naprosto se hrozím toho, že by se to mělo táhnout ještě několik let," řekl. "Je to tady teď hrozné," říká Vitula. Obyvatelé musejí snášet enormní provoz a hluk. Nákladní auta vozí na stavby hlínu a písek, přitom jim to padá všude kolem. Lidé také kritizují, že zpoplatnění kousku dálnice vrátilo těžkou dopravu zpátky do obce.

"Kamiony jezdí kvůli mýtnému na Hranice zase po starých cestách přes Bělotín a další dědiny," říká bělotínský dobrovolný hasič Josef Schloser.

A navíc jezdí rychle a ohrožují chodce. "Je tady hrozný provoz, hlavně přes týden. Málkdo jezdí padesátkou. Moje dítě jezdí do školy na kole. Mám strach," říká Sylvie Muchová, která bydlí v centru Bělotína.

 

Právě se děje

Další zprávy