Bauhaus v Brně: Radnice obří stavbu chce, lidé ne

Tomáš Fránek
19. 6. 2008 0:00
O osudu stavby hobbymarketu v Brně bude rozhodovat soud
Foto: bauhaus.de

Brno - Lidé a občanské sdružení v městské části Brno-Ivanovice odmítli vyhovět žádosti investora výstavby obřího hobby marketu Bauhaus a nestáhnou žalobu proti územního rozhodnutí.

A to na rozdíl od vedení městské části, které nejprve žalobu podalo a pak ji stáhlo. Je to už třetí obrat vedení městské části v případu. Radnice v roce 2004 nejprve se stavbou souhlasila, pak ale podala žalobu a Bauhas nechtěla. A nyní znovu obchod v Ivanovicích chce, podle zastupitelů totiž převažují klady výstavby velkého obchodu.

Lidé s tím ale nesouhlasí a chtějí demonstrovat i jednání zastupitelstva.. Žaloby ohledně územního rozhodnutí podaly občanské sdružení Nesehnutí a Klidné Ivanovice. 

"Důvodem podání žaloby bylo porušení územního plánu města Brna a vyhlášky o zeleni. Územní rozhodnutí tedy považujeme za nezákonné a trváme na jeho zrušení," uvedl Milan Štefanec ze sdružení Nesehnutí.

Areál nákupního centra Bauhaus přestavuje budovu o rozloze přibližně 20 000 metrů čtverečních doplněnou o dalších více než 20 000 m2 zpevněných ploch pro komunikace a 488 parkovacích míst.

V areálu je 14 000 m2 volné plochy využitelné v budoucnosti pro další nákupní centrum. Pro výstavbu budou provedeny výrazné terénní úpravy na ploše 8 hektarů, investor plánuje vztyčit 40 metrů vysoký reklamní pylon. Do areálu má má denně přijet 1 500 osobních vozidel a 10 těžkých nákladních.

Na rozdíl od existujícího hypermarketu Globus, který je položen v prohlubni a izolován od obytné zástavby, je podle odpůrců výstavby Bauhaus výrazně výše a přímo navazuje na vlastní Ivanovice.

Proti záměru výstavby Hobby marketu se postavilo 72,6 procent dotázaných ivanovických občanů a občanek v sociologickém průzkumu, který v roce 2006 zorganizovali studenti Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Pouze 20,6  procent dotázaných s výstavbou souhlasilo.

Se stavbou už souhlasil stavební úřad v Ivanovicích, jeho rozhodnutí potvrdil také brněnský magistrát. Podle magistrátních úředníků není projekt výstavby obřího obchodu v rozporu s územním plánem města.

Magistrát se ve svém rozhodnutí odvolal také na vyjádření České inspekce životního prostředí, hygieniků, krajského úřadu a také na posudek Agentury ochrany přírody a krajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy