Bauhaus chystá kvůli obchodu v Brně arbitráž proti ČR

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 12. 2011 19:50
Celkové škody vyčísluje firma na 2,24 miliardy korun
Foto: Nesehnutí

Praha - Rakouská společnost Bauhaus připravuje arbitráž proti Česku, stát chce žalovat o dvě a čtvrt miliardy korun.

O připravované žalobě kvůli zastavenému projektu hobbymarketu v Brně - Ivanovicích už dopisem informovala ministerstvo pro místní rozvoj.

Jednatel tuzemského Bauhausu Aleš Pacal deníku E15 potvrdil, že právníci Bauhausu pro mezinárodní arbitráž zpracovávají podněty.

"Dosavadní přímé škody, vznikající společnosti Bauhaus v důsledku nemožnosti otevřít obchodní centrum, vyčíslujeme na 7,88 milionu korun a celkovou škodu pro případ úplného zmaření naší investice odhadujeme na 2,24 miliardy korun," stojí v dopise, který má list k dispozici.

Bauhaus chce tyto škody vůči ČR uplatňovat i na základě smlouvy o ochraně investic uzavřené mezi oběma zeměmi. A žádá ministerstvo, aby prošetřilo postup stavebního úřadu.

Navzdory soudnímu rozhodnutí

Stavby prodejny je považována za symbolický případ, jak velcí developeři zneužívají institut autorizovaného inspektora.

Městský soud v Praze stavbu na podzim zastavil, když vydal předběžné opatření, které přiznává odkladný účinek žalobě obyvatel Ivanovic, kteří proti stavbě dlouhodobě protestují.

Policie, která poté na žádost místních obyvatel prověřovala, co se v obchodě děje, zjistila, že v obchodě je přes soudní rozhodnutí navezeno zboží.

Zástupci Bauhausu ale tvrdí, že je vše v pořádku. "Budova Bauhaus v Brně-Ivanovicích je postavena v plném souladu s projektovou dokumentací a platným územním rozhodnutím," uvedl Tomáš Hanzlík z Bauhausu.

 

Právě se děje

Další zprávy