Bauhaus budí nevoli, bude soud

Tomáš Fránek
20. 10. 2006 13:30
Brno - Nechceme za domem obří Bauhaus, volají obyvatelé v Brně Ivanovicích. O pomoc teď žádají soud. Uvnitř: HOBBYMARKETY V ČESKU

Několikaměsíční protesty radnice, občanských sdružení a obyvatel v brněnské městské části Ivanovice, kteří nechtějí za domy nový hobby market, vrcholí žalobou.

Žaloba, kterou soudu protestující předají příští týden, napadá rozhodnutí brněnského magistrátu. Ten totiž výstavbu marketu definitivně povolil a zamítl odvolání protestujících.

Lákající kutilské obchody

Nejde o jediný případ, kdy výstavbu nového hobby marketu provází protesty. Občanské sdružení Pro Šternberk tak například nesouhlasí s výstavbou Hobby centra ve městě.

Infobox

NEJVĚTŠÍ HOBBYMARKETY

Řetězec Počet prodejen (2005) Mountfield

52

Baumax

23

OBI

20

Bauhaus

5

Hornbach

4

Na dvě stovky lidí zase včera protestovalo proti rozhodnutí zastupitelstva Prahy 12 prodat pozemek základní školy s hřištěm společnosti OBI. Ta ho chce využít k rozšíření prodejního centra a parkoviště.

Hobbymarkety přitom v Česku nyní zažívají boom a lákají stále víc zákazníků. Loni těmto obchodům dávalo podle průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha přednost už 57 procent českých zákazníků.

Pěti největším řetězcům hobbymarketů, kteří mají po celé zemi přes sto prodejen, v loňském roce opět vzrostl obrat, a to na 22,2 miliardy korun.

V Brně Ivanovicích, kde developerská firma připravuje výstavbu marketu pro společnost Bauhaus, má mít nový obchod na osmdesát tisíc metrů čtverečních plochy, součástí celého areálu bude parkoviště pro pět set aut. Obchod má být navíc v těsné blízkosti domů.

Doprava a další obchody

Lidé se především obávají zvýšené dopravy, podle projektové dokumentace má do marketu přijíždět více jak tři tisíce aut. Navíc podle protestující umožní výstavba hobby marketu i výstavbu dalších obchodů v této lokalitě.

A když dělala Masarykova univerzita průzkum mezi obyvateli Ivanovic, více jak sedmdesát procent oslovených se vyslovilo proti stavbě obchodu, dvacet procent lidí by obchod chtělo.

Svůj postoj změnila i radnice v Ivanovicích. Zastupitelé nejprve v roce 2004 výstavbu nového marketu schválili, nyní už ale obchod nechtějí.

Foto: Profimédia

Se stavbou ale souhlasil stavební úřad v Ivanovicích, jeho rozhodnutí potvrdil také brněnský magistrát. Podle magistrátních úředníků není projekt výstavby obřího obchodu v rozporu s územním plánem města.

Magistrát se ve svém rozhodnutí odvolal také na vyjádření České inspekce životního prostředí, hygieniků, krajského úřadu a také na posudek Agentury ochrany přírody a krajiny.

Ze všech těchto vyjádření totiž vyplynulo, že by hobbymarket neměl poškodit přírodu a životní prostředí v Ivanovicích.

Lidé se v Brně už výstavbu nových obchodních center žalobou pokusili zastavit i v minulosti.

Žaloby už padly

Ekologům se tak například podařilo žalobami několikrát pozastavit výstavbu společenského a nákupního centra společnosti Plaza, které mělo být nedaleko centra města. Firma nakonec v Brně stavět nezačala, na pozemcích určených pro Plazu je nyní velký kancelářský park.

Žaloby provázely také výstavbu hypermarketu společnosti Carrefourv prostorách bývalé cihelny v Králově Poli. Ten se začal stavět v místě, kde podle ekologů bylo dvacet pět chráněných druhů živočichů.

Hypermarket firma dokončila, část soudních sporů týkající se povolovacích procesů a práva na informace ale ještě soudy nerozhodly.

Ekologická organizace Nesehnutí podala také žalobu na průběh povolovacích řízení na výstavbu hypermarketu Kaufland v Brně Židenicích.

 

Právě se děje

Další zprávy