Baťovy závody získá Zlín. Cena za měsíc

Adam Junek
26. 10. 2006 13:30
Praha/Zlín - Ojedinělým obchodníkem s multimiliardovou pohledávkou se rozhodnutím vlády stane město Zlín. Za kolik, to se město dozví zhruba za měsíc.

Kabinet Mirka Topolánka v noci na návrh ministra financí Vlastimila Tlustého schválil převod pohledávek v hodnotě 6,8 miliardy korun za ekonomicky spjatou skupinou Svit a také sedmnácti procentní balík akcií Svitu z české konsolidační agentury na město Zlín.

Na kolik město získání lukrativních pozemků v centru přijde, však zatím nikdo neví. Městské zastupitelstvo schválilo podmínky prodeje na počátku září. V nich se mimo jiné píše: "cena se určí oceněním podle metodiky ČKA."

"Čekali jsme na schválení vlády, teprve potom můžeme dělat ocenění pohledávky. To může být hotové zhruba do konce listopadu," sdělila deníku Aktuálně.cz Jana Szukalská, mluvčí ČKA.

Vláda zavelela

Proč vlastně jednu z posledních velkých pohledávek, které má ČKA v portfoliu, agentura nevydraží?

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

  • Speciál o korupční aféře v ČKA
    Úplatkářský skandál otřásl letos v létě konsolidační agenturou. Přečtěte si články reportérů Aktuálně.cz, kterými se snaží celou kauzu rozmotat.

"Normálně bychom museli podle zákona prodat pohledávku nejvyšší nabídce. Vláda ale využila své možnosti určit prodej této pohledávky jako veřejný zájem a pokusit se dohodnout se Zlínem," řekl deníku Aktuálně.cz poslanec za ČSSD Miloslav Kala, šéf dozorčí rady České konsolidační agentury.

Původně myšlenku přinesl bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Tlustý ještě jako předseda dozorčí rady zhruba před rokem prodeji pohledávky Zlínu bránil a ostře jej kritizoval. Po nástupu do funkce ale otočil.

"Tuto variantu (prodej Zlínu, pozn. red) považuje - obdobně jako představenstvo a dozorčí rada ČKA - za nejpřijatelnější a pro stát nejvíce výhodnou," sdělila tisková mluvčí Ministerstva financí Petra Krainová.

"Naplňuje jak požadavek na dostatečné příjmy ČKA ve výši tržního ocenění areálu Svit Zlín, tak i revitalizaci celého areálu pro potřeby zlínských občanů," dodává mluvčí.

Bude nová galerie

Argumentů je vícero, nicméně nejdůležitějším je, že to pomůže městu a rozvoji místního podnikání. Zlínské radnici totiž jde o získání budov bývalých Baťových závodů, které jsou na lukrativním místě v centru města.

"Získat tuto lokalitu pod kontrolu je pro město velmi důležité. Je třeba sanovat dezolátní infrastrukturu, aby zde mohli podnikatelé plně užívat objekty, které mají v pronájmu," popisuje důvody Martin Janečka, náměstek zlínského primátora, který má celou transakci na starosti.

Podle něj navíc město využije některé objekty pro svůj centrální úřad, galerii nebo archivy podniků Baťa a Svit.

Současně se tímto řešením eliminuje možné riziko pro stát plynoucí z rozhodnutí Krajského soudu v Brně o nezákonném prohlášení konkursu na majetek společnosti Svit, upřesňuje Krainová.

Tento argument, který má mluvit pro přímý prodej městu Zlín však pokulhává. Finance i agentura tvrdí, že státu hrozí, že bude muset akcionářům Svitu vyplatit miliardy za škody v rámci konkurzu podniku, který byl po dvou letech zrušen. Město Zlín státu slibuje, že po chystané transakci ostatní akcionáře přesvědčí, aby se svých nároků vzdali.

Konkurz byl ale zrušen z formálních důvodů, finanční kolaps kdysi slavné obuvnické firmy nikdo nezpochybnil. Ministerstvo spravedlnosti nadto všechny žádosti o odškodnění (celkem jde o 6,5 miliardy korun) zamítlo a soud zatím ani v jednom případě nevynesl rozsudek.

Vše se bude ještě jednou projednávat jak na vládě, tak v zastupitelstvu města Zlína, a to poté, co agentura určí cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy