Banky poškodily českou firmu, platí 270 milionů

Ekonomika Ekonomika
12. 6. 2009 10:01
Je mezi nimi i ČSOB

Bratislava - Slovenský antimonopolní úřad usvědčil tři banky z kartelu. Jde o Československou obchodní banku (ČSOB), Slovenskou sporitelňu a Všeobecnou úverovou banku.

Banky se měly tajně dohodnout na zrušení účtů české firmy Akcenta.  Dokazovat jednání bank má e-mailová korespondence.

Slovenská spořitelna, ČSOB a VÚB se podle úřadu provinily tím, že Akcentě koordinovaně rušily účty, a chtěly ji tak vytlačit ze slovenského trhu. Banky se proti rozhodnutí mohou odvolat. 

Nejvyšší pokutou 3,81 milionu eur úřad potrestal VÚB. Nad tři miliony eur se vyšplhaly sankce pro zbývající dva bankovní domy.

Akcenta před rokem obvinila tyto tři banky, že se ji snaží vytlačit z devizového trhu neetickým způsobem a že proti ní uzavřely kartel. Společnost tvrdila, že při bezhotovostní výměně jedné měny za jinou dokáže klientům nabídnout lepší kurz, nepožaduje prý totiž tak vysokou marži jako banky, informoval v únoru internetový portál Sme.sk.

Spouštěčem měla přitom být podle Akcenty česká ČSOB, která společnosti zrušila účet. "V e-mailu vrcholový manažer české ČSOB naléhá na svoje kolegy, aby neodkladně začali jednat," uvedl podle Sme.sk šéf Akcenty Jiří Mach.

"Firma Akcenta dostane k 30. červnu výpověď ze všech účtů vedených u VÚB a nebude jí umožněno otevření nových účtů. Výpovědní lhůta je jeden měsíc. Toto platí za podmínky, že stejně tak budou vypovězené její účty v ČSOB a SLSP, Tatra už tyto kroky podnikla," uvádí se v e-mailu s domicilem VÚB z června 2007, který Akcenta poskytla novinářům s tím, že jde o kopii e-mailové komunikace bank ze spisu antimonopolního úřadu, dodal Sme.sk.

 

Právě se děje

Další zprávy