Banky, které ovládají všechny peníze světa, se spojily

Michael Šolín, Investiční web
13. 10. 2010 10:15
Rozhovor s ekonomem Štěpánem Pírkem ze společnosti Colosseum.
Šéf Fedu Ben Bernanke
Šéf Fedu Ben Bernanke | Foto: Reuters

Praha - Cenová stabilita je nežádoucí. Pokud nebude inflace, celý systém se zhroutí, a proto centrální banky doslova lijí peníze na trh. Nedůvěra ve finanční systém je jedním z motivů k nákupu zlata. Lidé si moc dobře uvědomují, že jeho hodnota je už stovky let stabilní, říká Štěpán Pírko z investiční společnosti Colosseum.

Září na burzách patřilo k nejlepším obchodním měsícům za poslední desítky let. Index S&P 500 přidal 9 procent. Kde se po prázdninách vzalo tolik dobré nálady?

Zcela zásadní vliv má činnost centrálních bank. Ty podporují trhy tím, že stále nakupují státní dluhopisy a další aktiva. Investoři, kteří prodejem těchto investic získají od centrálních bank peníze, je pak nalévají do dalších aktiv - akcií, komodit nebo nemovitostí. Dá se říci, že centrální banky touto činností podporují ceny všech investic.

Foto: Aktuálně.cz
Blogy Štěpána Pírka na Aktuálně.cz
Nesmyslnost záchran aneb Kdy krize skončí?
Boj ohně a ledu

Na konci srpna se na zasedání Federal Reserve v Jackson Hole stalo něco, co považuji za zlomovou událost pro aktuální dění na burzách. Zasedání se zúčastnili i šéfové dalších světových centrálních bank. Podle mě byly právě zde položeny základy pro zářijový růst.

Důležité je nepřehlédnout dvě skutečnosti. Zaprvé, nejmocnější centrální banky postupují koordinovaně. To je obrovská síla, bez nadsázky tyto instituce fakticky ovládají všechny peníze na světě. Zadruhé, centrální bankéři již svoji podporu trhům sdělují zcela otevřeně. Nikdo nehovoří o cenové stabilitě, boji s inflací. Cenová stabilita je nežádoucí. Pokud nebude inflace, celý systém se zhroutí. Proto centrální bankéři lijí peníze na trhy.

Například šéf Fedu prohlásil, že lití peněz na trhy zvyšuje bohatství obyvatel, protože udržuje ceny aktiv výše, než by byly bez toho. To je z úst centrálního bankéře neslýchané prohlášení.

Na posledním zasedání Fedu zaznělo, že je inflace příliš nízká. Od instituce, jejímž hlavním cílem je boj s inflací!

Vydrží tedy tato podporovaná býčí nálada do konce roku, eventuálně i do úvodu roku příštího?

Výše popsaný proces není na pár týdnů, ani pár měsíců.

Jaká jsou největší rizika pro současnou "rally"?

Jelikož růst je živen penězi centrálních bank, je přirozeně největší hrozbou, že centrální banky kohoutky zastaví nebo přivřou. To by mohlo nastat při překvapivě prudkém zvednutí inflačních čísel, zejména cen producentů, které předbíhají ceny spotřebitelské.

Jak intenzivně by podle vás měl investor sledovat aktivity zasvěcených, tzv. insiderů? V poslední době se rojí především zprávy, že intenzivně prodávají.

Postoj insiderů měl podle mého názoru mnohem větší vypovídací schopnost v minulosti než nyní. Trhy byly svobodnější a cena akcie více odrážela skutečné fundamenty. Nyní jsou trhy výrazně manipulované centrálními bankami. Když budou kohoutky centrálních bank otevřené, bude růst akcie i krachujícího podniku.

Když budou zavřené, bude padat akcie i té nejlepší firmy. Insider vidí skvěle svůj podnik, docela dobře svůj obor, ale již méně sleduje aktuální politiku centrálních bank a náladu na finančních trzích. Vidí skvěle svůj strom, ale méně vidí celý les.

Růst také provázejí malé objemy obchodů. Pražská burza této nevalné statistice "kraluje". Je růst akcií bez podpory objemů udržitelný?

Burza v Praze se vyvíjí značně podle nálady ve světě, proto nejsou nízké objemy obchodů v Česku nijak směrodatné. Přes léto jsou objemy obchodů na akciových i jiných burzách vždy nižší. Obvykle se uvádí, že růst při nízkých objemech je nezdravý a dlouho nevydrží. V našich výzkumech se toto pravidlo nepodařilo prokázat. Naopak se často stává, že se růst za extrémních objemů vyskytuje blízko vrcholu cen.

Pokračování rozhovoru se Štěpánem Pírkem najdete ZDE a ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy