Bankéř okrádal vodárny. Míří za mříže a zaplatí miliony

Tomáš Fránek
17. 6. 2008 12:00
Bývalý pracovník KB pomáhal ukrást z účtů 79 milionů

Brno -  Zpronevěra, při které zmizelo z účtů Severočeské vodárenské společnosti na 79 milionů korun, se dočkala definitivního potvrzení trestu.

Nejvyšší soud totiž odmítl dovolání bývalého pracovníka Komerční banky v Liberci Huberta Sommera, který pomáhal někdejšímu ekonomovi vodáren Davidu Jakubovi peníze z účtů firmy převádět.

Zaplatit škodu

Nejvyšší soud potvrdil, že bývalý bankéř byl oprávněně odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání pět a půl roku se zařazením do věznice s dozorem a dále k náhradě škody poškozeným ve výši 10 milionů korun.

"Jde o dovolání zjevně neopodstatněné a nižší soudy se velmi dobře vypořádaly se všemi důkazy a také správně rozhodly o náhradě škody, kterou solidárně rozdělily podle míry zavinění mezi oba pachatele," uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Jakub zcizil z účtů vodáren u Raiffeisenbanky a Komerční banky v období od dubna 2000 do července 2002 celkem 68,8 milionu korun. Z toho 10 milionů převedl na účet svého komplice, pracovníka Komerční banky v Liberci Huberta Sommera.

Ten pomáhal jako firemní bankéř převody na účty legalizovat, měnil částky na příkazech nebo vystavoval nové falešné šeky.

Nikdo nic nevěděl

I když se postupně ztracené peníze vyšplhaly na částku téměř sedmdesáti milionů korun, ve firmě, kde v představenstvu i v dozorčí radě zasedali i starostové a další političtí představitelé obcí a měst, si nikdo ničeho nevšiml.

Nesrovnalosti zjistila teprve kontrola berního úřadu.

Jakub dostal trest ve výši 8,5 roku, na rozdíl od Sommera se k Nejvyššímu soud neodvolal.

 

Právě se děje

Další zprávy