Banka poslala údaje o klientech. Zaplatí to exekutor

Tomáš Fránek
18. 5. 2011 13:05
Ústavní soud rozhodl spor mezi exekutorem a mBank
Exekutor má bance její náklady uhradit. Ilustrační foto.
Exekutor má bance její náklady uhradit. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Je to případ, který nemá svým rozsahem v Česku obdoby. Polská BRE Bank, která v tuzemsku provozuje mBank, se v 18 052 případech dostala do sporu s bývalým šéfem exekutorů Jurajem Podkonickým. Rozhodovat musel až Ústavní soud, který nyní dal zapravdu bance.

O co šlo?

Vše začalo mezi červencem a listopadem loňského roku. Exekutor Podkonický požádal mBank o pomoc při vymáhání dluhů, které udělali klienti mBank. Finanční ústav Podkonickému vyhověl a požadované informace mu podle zákona poslal. Ale nastal háček: mBank za to chtěla zaplatit, což Podkonický odmítl.

Příliš drahá kopírka

Banka vyčíslila cenu jednoho případu na 200 korun. "Čtyři minuty práce pověřených zaměstnanců banky činí 9 korun, celkové náklady včetně kopírování pak 200 korun," uvedli zástupci mBank při projednávání případu u soudu.

Podkonický náklady banky neuznal a nic jí nezaplatil. Podle něj ze zákona vyplývá, že banka měla náklady vymáhat na svých klientech, kvůli kterým musel exekutor celou akci podniknout..

Až Ústavní soud celý spor rozetnul. Definitivně určil, že banka má nárok na zaplacení peněz, i když méně, než žádá.

"Exekutor interpretoval zákon v extrémním rozporu s principy spravedlnosti," píší soudci v odůvodnění verdiktu.

Není to rozsudek, který by se týkal pouze mBank a v němž by šlo o malé peníze. Jen tato banka vyřizuje v průměru 1 128 000 žádostí o součinnost podobných té od Podkonického ročně. „Celkové roční náklady na součinnost činí 18 800 000," uvedla banka ve stížnosti k Ústavnímu soudu.

Pozor na vyčíslené náklady

O věci rozhodoval senát vedený předsedkyní Dagmar Lastoveckou. Posuzoval přitom 1400 usnesení exekutora Podkonického ze zmíněných více než 18 tisíc.

"Je nepochybné, že v souvislosti s poskytnutím součinnosti soudnímu exekutorovi banka věcné náklady (hotové výdaje) vynaložila," uvedli soudci. Podle nich nemá pravdu exekutor, když tvrdí, že banka musí údaje o dlužnících poskytnout bezplatně.

Ale zároveň rozhodli, že banka si sama nemůže stanovovat, jaké náklady jí vznikly. "V ústavní stížnosti banka uvedla, že  vyřizuje v průměru 1 128 000 žádostí o součinnost ročně, přičemž  své celkové náklady na vyhovění  vyčíslila přibližně 18 800 000 korun ročně, což představuje částku necelých 17 korun na jednu vyřízenou žádost o součinnost, nikoli 200 korun,  jak si nyní nárokuje," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy