Bakalův nájemník: Topí v kamnech, vyšší nájem podepsal

Karel Toman
2. 12. 2010 7:52
Reportáž z čekárny ostravských RPG Bytů, kde se řeší kontroverzní vyšší nájemní smlouvy
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Havířov - Starší podsaditý muž vykročil ze dveří klientského centra společnosti RPG Byty "uhlobarona" Zdeňka Bakaly, největšího soukromého vlastníka nájemních bytů v Česku.

Pod paží si nesl složku a v ní nové nájemní smlouvy ke třem bytům: svému, své dcery a svého syna, který je ve výkonu trestu. Všem třem právě deregulace zvedla nájem.

Namísto 3500 měsíčně bude syn od příštího roku platit za byt 2+1 druhé kategorie 4100 korun. "A to tam není teplá voda a topit se musí petrama (kamna na tuhé palivo, pozn. red.)," ukazuje muž prstem v synově nové smlouvě, na jejíž podpis má plnou moc.

"Ale podepsal jsem to," vysvětluje napůl naštvaně a napůl rezignovaně.

Občanské sdružení BytyOKD.cz, které nové nájemní podmínky označilo za "nekorektní a nemravné," radí nájemníkům nové smlouvy nepodepisovat a počkat do 7. prosince, kdy zveřejní návod, jak proti nim postupovat. Ale muž nad tím jen mává rukou. "Jeden říká to, druhý ono," mračí se.

Ostravsko se stává velkou laboratoří deregulace. Po Novém roce čeká velkou většinu bytů, které mají v České republice dosud netržní nájem. Aktuálně.cz se proto rozhodlo navštívit "laboratoř" osobně.

Deregulace, čekací doba 0,5 sekundy

Havířovská čekárna RPG je jedna z celkem čtyř na Ostravsku a v úterý v devět ráno je už plná. Hned vedle dveří stojí ochranka z bezpečnostní agentury a u ní vyvolávací přístroj.

"Nájem 2011", svítí speciální tlačítko na jeho dotykovém displeji. Jedno ťuknutí a ze stroje vyjede papírek s číslem. Nestihnete ani přečíst "157" a vaše cifra už pípá na velkém displeji pod stropem čekárny. Za půl vteřiny jste na řadě.

Na nájem se po chvilce přichází zeptat starší manželský pár, nával v čekárně se ale nových nájmů zjevně vůbec netýká. Většina lidí přišla řešit běžné problémy jako jindy - žádosti o opravy, pojistné události a podobně.

Dopisy s novými nájemními smlouvami dostávají na Ostravsku do poštovních schránek nájemníci většiny z celkem 44 tisíc bytů portfolia RPG zhruba od poloviny listopadu.

RPG Byty jim v dopisech navrhuje zvýšení nájmu o 15 až 38 procent. Speciální přepážka k novým nájmům byla na klientském centru otevřena 18. listopadu.

"Běží to přes týden, takže je to teprve v záběhu," odpovídají pracovnice za přepážkou po chvíli váhání, když se klient představí jako novinář.

Deregulace a Bakalovy bývalé hornické byty jsou místní vznětlivé téma. Před volbami se ho dost halasně chopil místopředseda parlamentu a ostravský rodák Lubomír Zaorálek z ČSSD, a i teď jsou ho místní noviny plné.

RPG: Dohoda není vyhrožování

Se 44 tisíci bytů je společnost RPG Byty Zdeňka Bakaly největším vlastníkem bytového fondu v Česku.
Se 44 tisíci bytů je společnost RPG Byty Zdeňka Bakaly největším vlastníkem bytového fondu v Česku. | Foto: Karel Toman

"Dvacet let po nich chcu novou podlahu. Ani pos..anou desku na záchodě mi nevyměnili," ulevuje si v úvodou zmiňovaný muž.

Nejvíc zatím podle pracovnic přicházejí důchodci, aby se přesvědčili, zda dostanou slevu z nájmu, pokud podepíší včas, jak jim RPG ve speciální nabídce slibuje.

Poloviční slevu na únorový nájem, dostanou také ostatní nájemníci, kteří novou smlouvu podepíší do 15. prosince.

Havířovská "deregulační" přepážka ale dotazy rozhodně zahlcena není.

"Z včerejších 360 klientů tu kvůli nájmu na rok 2011 bylo jenom asi čtyřicet až padesát lidí," odhadují pracovnice za přepážkou.

RPG přitom na webu a svých nástěnkách navrhuje individuální sjednávání smluv tam, kde to bude zapotřebí. Pokud se však na nájmu obě strany nedohodnou, bude ho muset určit nezávislý soud.

"Nejde o vyhrožování, ale o informaci o jedině možném a zcela legitimním zákonném postupu," upozorňuje RPG na svých stránkách.

Projděte si 13 základních otázek k deregulaci

Soud je řešení, když na něj máte

"Tady se nikdo soudit nebude, " myslí si jedna z pracovnic RPG Byty a muž na ulici před klientským centrem jí dává částečně za pravdu.

"Mám 13 tisíc důchod a zbývá mi pět tisíc na jídlo, já nemám na to, abych se soudil," tvrdí.

Pracovnice ale vzápětí přece jen znejistí. "Uvidíme. Pan Zaorálek jim v médiích vzkazuje, ať nepodepisují, tak lidi asi vyčkávají," uvažuje.

Regulace nájmů končí ve většině České republiky s Novým rokem 2011 a podle RPG Byty je jejich zvýšení ekonomická nutnost.

"Stávající nájemné totiž ještě stále nedosahuje ani výše nutné pro prostou údržbu bytového fondu," připomíná Pavel Klimeš, ředitel rezidenčního portfolia společnosti RPG Byty, že právě naštvaným nájemníkem vytýkaná zanedbanost bytového fondu, je podle majitelů domů hlavním důvodem zvýšení nájmů.

Zatímco za pět let mezi roky 2005 a 2010 mohly RPG z nájmů investovat do bytů čtyři miliardy, za čtyři roky od roku 2011 do roku 2014 to má být 5,2 miliardy.

Na tržní úroveň místy až za osm let

Další tváře ČSSD čekající na výsledky. Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha, poslanec a hejtman Michal Hašek a Lubomír Zaorálek.
Další tváře ČSSD čekající na výsledky. Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha, poslanec a hejtman Michal Hašek a Lubomír Zaorálek. | Foto: Jan Langer

Velkoplošná obrazovka visící u stropu naproti polstrovaným sedačkám havířovské čekárny zatím opakuje několik červeně zvýrazněných informací.

"Navýšení nájemného v roce 2011 o 15 % a méně se týká 31 200 bytů, to je více než 90 % bytů RPG. A vždy to bude nejvíce o 7,50 Kč za metr čtvereční a měsíc," objeví se na obrazovce.

Pouze u 400 bytů z portfolia RPG se nájem zvedne o 38 procent. "V těchto případech se jedná o navýšení z extrémně nízké částky 19,66 Kč za metr čtvereční," upozorňuje RPG. U 2600 bytů zůstane příští rok nájem stejný.

RPG Byty slibuje, že deregulace nevyžene nájmy skokově, ale bude rozložena do čtyř až osmi let. Navíc přidává další závazek: všechny peníze z navýšení nájmu (viz graf) dá firma zpátky do bytů, hlavně do tepelných úspor - nových oken a zateplení.

Přednostně je mají dostat lidé, kteří podepíší dohodu o zvýšení nájmů.

 

Právě se děje

Další zprávy