Bakalu čeká problém s byty. Na hejtmanství i v Bruselu

Petra Sasínová
23. 10. 2008 21:33
Majitel OKD nehodlá nájemníkům prodat tisíce bytů

Ostrava - Budoucí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas chce bojovat proti majiteli OKD Zdeňku Bakalovi. V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz potvrdil, že chce napadnout smlouvy uzavřené při privatizaci OKD.

Důvodem je asi čtyřiačtyřicet tisíc bytů, které v roce 2004 získal i se šachtami Viktor Koláček. Nynější majitel Zdeněk Bakala odmítá prodat byty nájemníkům, i když to po převzetí majetku podle nich slíbil. Lidé protestují a podepisují petice.

A Jaroslav Palas není sám, kdo chce čtyři roky starou privatizaci revidovat. Okolnosti privatizace hornických bytů otevřela ve Štrasburku europoslankyně Jana Bobošíková.

Požádala Evropskou komisi, aby prověřila, zda česká vláda při privatizaci OKD nezvýhodnila miliardami korun společnost Karbon Invest tím, že jí prodala desetitisíce bytů za zlomek obvyklé ceny. K interpelaci se připojili i europoslanci sociální demokracie, komunistů a občanských demokratů.

"Byla chyba, že se byty nevytáhly z privatizační podstaty OKD. Za zvýhodněnou cenu, čtyřicet tisíc za kus, byly převedeny panu Koláčkovi a ten je následně prodal panu Bakalovi," je přesvědčen Jaroslav Palas.

Jak to bylo s byty OKD
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jak to bylo s byty OKD

  • Privatizaci OKD dokončil ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD v roce 2004
  • Vláda schválila prodej 45 procent společnosti Karbon Invest, kterou ovládali Viktor Koláček a Petr Otava
  • Ve stejném roce provedl Zdeněk Bakala transakci, při níž jím zastoupená kyperská skupina RPG Industrie koupila Karbon Invest. Bakala tím získal OKD
  • Ve smlouvě mezi státem a Karbon Invest stojí, že až do května 2009 může firma prodat byty pouze nájemníkům, a to přibližně za stejnou cenu, za jakou je získala
  • V únoru 2005 Bakala oznámil, že posoudí, kdy a za jakých okolností bude možný prodej bytů nájemníkům
  • V květnu 2008 prohlásil, že prodej není aktuální a že začne byty opravovat
  • V září 2008 založili nespokojení nájemníci občanské sdružení Bytyokd.cz a už dlouho předtím vyvíjeli tlak na prodej
  • Petici proti záměru byty neprodávat podepsalo více než osm tisíc lidí

"Smlouva vylučovala, aby byty po privatizaci získal další vlastník kromě nájemníků. Podle ní neměly byty sloužit k podnikání, což se ale stalo," je přesvědčen Jaroslav Palas. "Stát by teď měl buď odstoupit od smlouvy, nebo něco dělat," prohlásil.

Vše je vpořádku, tvrdí správce

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG Real Estate, která byty spravuje, deníku Aktuálně.cz sdělil, že Zdeněk Bakala nehodlá na tyto námitky reagovat. "Podle našeho názoru je právně vše v pořádku. A pokud má někdo pochybnosti, ať se obrátí na příslušné úřady nebo na soud. Zatím jsme žádnou žalobu nezaznamenali," řekl.

"Jsme přístupní k jakékoliv diskusi o tom, jak zlepšit podmínky nájemníků našich bytů. Pan Bakala nemá žádnou povinnost byty prodávat. Prodej neslíbil, pouze před třemi lety oznámil, že zanalyzuje toho, zda a za jakých okolností by k tomu mohlo dojít," vysvětlil.

Výsledkem bylo Bakalovo stanovisko, že chce rozvíjet nájemní bydlení a investovat do oprav. "Pokud by bylo bytové portfolio rozkouskováno a rozprodáno, bylo by složité to uskutečnit. Proto chceme byty udržet a investovat více peněz do oprav," dodal Handl.

Bakalovi zatopíme, slíbil Zaorálek

Sociální demokraté se tématu začali věnovat už v předvolební kampani. V Moravskoslezském kraji jsou tisíce nespokojených nájemníků. Byty jsou v osmadvaceti městech Moravskoslezského kraje a bydlí v nich asi sto tisíc lidí, nejvíce v Ostravě, Havířově, Karviné, Orlové.

Zdeňka Bakalu před volbami kritizoval i krajský šéf ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. "Po volbách panu Bakalovi všichni zatopíme! Není možné, aby se tady choval jako na Divokém západě," prohlásil na posledním předvolebním mítinku před ostravskou ČEZ arénou.

Oznámil, že ČSSD požádá ministerstvo financí, aby prověřilo, zda Bakala plní smlouvy, které při koupi OKD uzavřel.

Zdeněk Bakala převedl byty a další majetek na společnost RPG, kterou ovládá. V únoru 2005 oznámil, že připravuje prodej bytů nájemníkům. "Za tři roky budeme vědět, jakým způsobem a kdy si budou moci lidé byty koupit," řekl tehdy v České televizi. Letos ale ohlásil, že byty prodávat nebude a že to ani neslíbil.

 

Právě se děje

Další zprávy