Bakalovu koksovnu chce koupit zpět miliardář Otava

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
5. 7. 2013 16:46
Firma MTX CZ se uchází o koupi koksovny. Otava patří k původním privatizátorům OKD
Ilustrační snímek: koksovna
Ilustrační snímek: koksovna | Foto: Jan Langer

Ostrava - Miliardář Petr Otava, bývalý spolumajitel OKD a dodnes vlastník obchodní firmy Metalimex se uchází o Ostravsko-karvinské koksovny OKK, jež nabízí k prodeji ztrátová důlní firma NWR Zdeňka Bakaly a jeho společníků.

NWR se prodejem koksoven pokouší řešit svou finanční krizi, způsobenou propadem uhelného trhu a rostoucími ztrátami. Prodat je chce bleskově - už do konce srpna.

"Mohu potvrdit, že se tendru na OKK účastním, nabídku na ně podává společnost MTX CZ, mateřská firma Metalimexu. O kupci by mělo být rozhodnuto do konce července a do konce srpna chce prodávající NWR celý obchod vypořádat. Víc nemohu v této chvíli komentovat," řekl Otava deníku Aktuálně.cz.

Na dotaz, zda se o koksovny uchází sám, či zda soupeří s dalšími investory, odpověděl pouze: "Nemám na jednání žádnou exkluzivitu, jde o normální otevřené výběrové řízení."

Otava patří spolu s Viktorem Koláčkem a Janem Przybylou k původním privatizátorům OKD, kteří před lety doly i s koksovnami a dalšími aktivy prodávali Bakalovi. Pokud OKK získá, vrátí se tak do své někdejší firmy.

Kromě Otavy však není zatím znám žádný jiný uchazeč o koksovny. A podle odborníků na investice se těžko další vážný zájemce, schopný pustit se s Otavou do cenové soutěže, těžko najde. Podle očekávání by se o koksovny kromě Otavy mohli ucházet už jen polští těžaři.

Jenomže například firma Weglokoks není zrovna v kondici na velké nákupy. Stále zisková Jastrzebska Spólka Weglova by teoreticky nakupovat mohla, jenomže loni koupila polské koksovny Walbrzych. Další koksárenské kapacity nutně nepotřebuje, navíc s OKK by na trhu měla tak velký podíl, že by akvizice těžko prošla u antimonopolních úředníků v Bruselu. Další polská uhelná společnost Bogdanka (tu chtěl Bakala kdysi koupit) se koncentruje spíš na energetické než koksovatelné uhlí.

Zájem dalších firem typu rakouského obchodního partnera NWR, firmy Voest Alpine, či některých čistě finančních investorů, je už čistě teoretická.

Ačkoliv někteří analytici odhadují hodnotu koksáren OKK až kolem 100 milionů eur, těžko se tak vysoko cena vyšplhá. "Koksárenská aktiva se nyní prodávají zhruba za 5 - 6násobek svého zisku EBITDA," říká investiční expert, zakladatel nového fondu Hartenberg a správce peněz Andreje Babiše Jozef Janov.

Vyjdeme-li z posledních známých výsledků OKK, odpovídalo by to ceně kolem 40 milionů eur. Jak Janov připomíná, letošní výsledky koksoven budou ale spíš horší, což se na ceně odrazí.

NWR už oznámila, že kromě OKK nabízí na prodej také důl Paskov na Frýdecko-Místecku a podle vyjádření šéfa polské těžařské firmy JSW Jaroslawa Zagorowského hledá NWR kupce také na rozvojový projekt zatím nevyužívaného polského dolu Debiensko. Oficiálně ale mluvčí NWR Petr Jonák prodej Debienska zatím pro Aktuálně.cz potvrdit nechce: "Nebudeme zatím odprodej aktiv dál komentovat," řekl.

Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, které nově patří i Centrum Holdings, vydavatel deníku Aktuálně.cz - pozn.red.

 

Právě se děje

Další zprávy