Bakalovo NWR vloni hospodařilo se ztrátou 1,5 miliardy

Karel Toman
24. 2. 2010 10:20
Koncem roku přišlo oživení a poslední kvartál byl pro NWR dokonce ziskový
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Amsterdam - Ani překvapivý návrat k zisku v posledním čtvrtletí neodvrátil hospodářský propad společnosti New World Resources (NWR) miliardáře Zdeňka Bakaly. Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných výsledků za rok 2009.

Výnosy NWR vloni oproti roku 2008 poklesly o 38 % a zisk před zdaněním dokonce o 74 %. Společnost tak vloni skončila se ztrátou 61,6 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun)

Vzhledem k okolnostem to podle NWR přesto nebyl špatný rok. "Přestáli jsme významnou bouři, z níž jsme vyšli v lepší kondici, štíhlejší a se silnějším konkurenčním postavením," sdělil předseda představenstva Mike Salamon.

Čtvrtý kvartál skončil ziskem

Vývoj v posledním kvartále navíc trhy příjemně překvapil  "NWR dosáhlo dokonce zisku, ačkoliv trhy i my jsme čekali ztrátu," sdělil Petr Novák ze společnosti Atlantik FT. Oproti třetímu kvartálu vzrostl konsolidovaný výkon NWR o 17 % a skončil s čistým ziskem sedm milionů eur.

Pro výsledky za celý rok to ale byla slabá záplata. V roce 2009 se totiž vinou poklesu hospodářství vyrábělo méně oceli, a proto se těžilo i méně uhlí. To se navíc prodávalo za nižší ceny.

"Rok 2009 byl rokem dvou odlišných polovin," shrnul to v komentáři předseda představenstva Salamon. "Obchodování s koksem v regionu prakticky ustalo," shrnul Salamon první pololetí. Společnost proto musela sáhnout k úsporám a propouštění.

"V druhé polovině roku začal trh vykazovat známky zlepšení. Tento pozitivní trend pokračuje i v roce 2010," dodal. "Energetické uhlí se naopak ukázalo jako stabilizující faktor, který nám zajišťoval vyrovnané příjmy po celý rok," řekl šéf NWR.

NWR rozjíždí programy "optimalizace"

Pro příští rok plánuje společnost rozvoj dolu Debiensko v Polsku a pokračování v úsporných programech optimalizace produkce POP 2010 a koksoven COP 2010.

Společnosti NWR patří doly OKD, největší černouhelná těžební společnost u nás. Letos v lednu prodala zhruba za 122 milionů eur svou dceřinou společnost NWR Energy společnosti Dalkia.

 

Právě se děje

Další zprávy