Bakalovi lidé předali státu scénář pro další dny v OKD

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2013 13:53
Studii dostane k dispozici i premiér Rusnok, NWR ale trvá na tom, že není veřejná.
Hornická demonstrace v Ostravě.
Hornická demonstrace v Ostravě. | Foto: ČTK

Praha - Společnost NWR, vlastník důlní firmy OKD, předala ministrovi průmyslu v demisi Jiřímu Ciencialovi studii řešení situace v podniku. Obsah dokumentu nezveřejnila.

Studii dostane k dispozici i premiér Rusnok, NWR ale trvá na tom, že není určena pro členy skupiny, která řeší krizovou situaci v OKD a hornictví v Moravskoslezském kraji.

OKD kvůli špatným výsledkům a kritické situaci na trhu s uhlím - nejhorší za několik desítek let - začala s úspornými opatřeními. Propustila už 250 lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov.

Podle mluvčí ministerstva průmyslu má materiál předložený NWR dvě části. Jedna se zabývá Dolem Paskov, druhá situací celého OKD a hornictví v regionu. „Pokud vím, NWR poslala materiál jen nám, nikomu jinému. Oznámili nám, že si nepřejí, aby materiál dostali členové pracovní skupiny nebo hejtman," cituje agentura ČTK mluvčí ministerstva Dronskou.

"Jde o interní dokument, který si od NWR/OKD vyžádalo ministerstvo průmyslu. Podle našich vědomostí nikdy neměl být předmětem jednání krizového štábu pro řešení situace v Moravskoslezském kraji," uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

S uzavřením Dolu Paskov nesouhlasí odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit. Pokud nepomůže stát, chce OKD důl zavřít ke konci roku 2014. Odboráři, vláda i představitelé kraje chtějí, aby tam firma těžbu minimálně prodloužila.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který také vlastní CentrumHolding, vydavatele deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy