Bakala nabízí téměř miliardu eur. Chce další důl

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 10. 2010 16:30
NWR a důl Bogdanka by vytvořily největší důlní společnost v regionu
NWR chce další důl v Polsku. Ilustrační foto.
NWR chce další důl v Polsku. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Další růst svého uhelného impéria plánuje miliardář Zdeněk Bakala. Jeho společnost New World Resources (NWR) oznámila svůj záměr odkoupit od majitelů 75 procent akcií polské černouhelné společnosti Bogdanka. Vznikla by tak největší středoevropská těžební společnost.

NWR, pokud spoklne důl Bogdanka, bude vlastnit zásoby černého uhlí ve výši 658 milionů tun s očekávanou dlouhodobou produkcí asi 25 milionů tun černého uhlí ročně.

Bakala chce ročně těžit 25 milionů tun

Bogdanka je důl na východě Polska s rozlohou 57 kilometrů čtverečních. Denní produkce dolu se pohybuje kolem 23 až 24 tisíc tun uhlí. Vzhledem ke své poloze dodává důl uhlí především podnikům ve středním a východním Polsku. Mezi nejvýznamnější odběratele uhlí z Bogdanky patří elektrárny Kozienice, Połaniec a Ostrołęka.

Za akcie nabízí Bakalova společnost v přepočtu 857 milionů eur, téměř polovinu investice plánuje pokrýt z vlastních zdrojů, další finance si chce zajistit úvěrem od svého většinového akcionáře společnosti BXR Mining B.V. a společností J.P. Morgan Securities a Citibank Europe. akcionářům nabízí o 13 procent vyšší cenu, než za jakou se obchodují akcie Bogdanky na varšavské burze.

Pro NWR by odkup Bogdanky nebyl prvním krokem na polské území. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Karbonia působí v oblastech Dębiensko a Morcinek.

New World Resources patří k lídrům černouhelného trhu ve střední Evropě už nyní, hodnota společnosti se pohybuje okolo 2,3 miilard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy