Babišovi lesníci získali z miliardového tendru nejvíc

ČTK ČTK
10. 6. 2013 16:40
Ze 32 soutěžených jednotek Uniles získal osm, celkem si zakázky rozdělilo 15 firem
Foto: Karel Toman

Hradec Králové - Nejvíce smluv z miliardového tendru státního podniku Lesy České republiky na jednotkách po zkrachovalé firmě Less & Forest získala společnost Uniles z impéria podnikatele Andreje Babiše.

Ze 32 soutěžených jednotek Uniles získal osm. Celkem si zakázky rozdělilo 15 firem, které na jednotkách začaly pracovat od 1. června.

Pro lesnickou část Babišova Agrofertu je nynější výsledek tendru prvním výraznějším úspěchem. Například v loňském pětiletém tendru 2013+ Babišovy firmy Uniles a Wotan Forest získaly ze 30 jednotek dohromady jen tři jednotky, v obřím tendru 2012+ z 94 jednotek získaly osm smluv.

Za společností Uniles nyní skončila se šesti jednotkami Kloboucká lesní. Po dvou jednotkách získaly firmy Progles, Lesostavby Frýdek-Místek, Lesy Pelhřimov a firma LST. Po jedné mají Hedera Zima, LDF Rožnov, Lesy Beskydy, Deblice - lesy, Solitera, Lesní společnost Bečov, Pradědský lesní závod, Lesní společnost Litoměřice a Lesní společnost Ledeč nad Sázavou.

Less&Forest do krachu loni v říjnu pracovala asi na čtvrtině státních lesů a byla tak největším obchodním partnerem Lesů ČR. Do tendru na lesní práce a prodej dřeva v předpokládané hodnotě prací 1,3 miliardy korun se letos v březnu přihlásilo 27 firem, které celkem podaly 198 nabídek. LČR patří polovina lesů v zemi.

Vedle 29 jednotek, na nichž dříve pracovala společnost Less & Forest, šly do tendru ještě další tři jednotky. "Zadávací řízení jsme úspěšně dokončili a smlouvy uzavřeli na celkem 31 jednotkách. Pouze na jednotce Račice bylo zadávací řízení zrušeno, nicméně i zde jsou lesnické činnosti řádně zajištěny a dále budeme postupovat v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," uvedl ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením celé lesnické společnosti.

Smlouvy vítězové tendrů uzavřeli na různou dobu od sedmi měsíců do čtyř let a sedmi měsíců. Rozhodujícím kritériem tendru byla nabízená cena. Do konce května dělalo nezbytné práce na jednotkách po Less & Forest jedenáct firem, které Lesy ČR vybraly zjednodušeným jednacím řízením bez uveřejnění.

 

Právě se děje

Další zprávy