Babiš reorganizuje masokombináty a v Kostelci propouští

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 9. 2011 14:42
V Kostelci nejdříve ukončili zpracování drůbeže, teď skoncovali s vepři
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Kostelec -Fúze Kosteleckých uzenin a podniku Maso Planá do společného podniku vlastněného Agrofert Holdingem Andreje Babiše má další dopady pro zaměstnance.

Firma nyní informovala, že masokombinát Kostelecké uzeniny propustí ze svého kosteleckého závodu v nejbližších týdnech 140 lidí. Naopak přibližně sto pracovních míst vytvoří v jihočeském provozu v Plané nad Lužnicí, kam firma přesunula část výroby.

"Důvodem je specializace výrobních závodů po loňské fúzi Kosteleckých uzenin s masokombinátem Maso Planá," informoval agenturu ČTK personální ředitel Kosteleckých uzenin Zdeněk Lidmila.

"Kostelec bude zaměřen na porážku hovězího a masnou výrobu. Veškerá porážka a produkce vepřového se přesouvá do provozu v Plané nad Lužnicí," vysvětlil Lidmila.

Většina lidí odejde již na konci září

Lidé v Kostelci již dostávají výpověď. Většinou budou muset odejít již ke konci tohoto měsíce. Za uzavření dohody o ukončení pracovního poměru jim firma vyplatí odstupné ve výši pěti platů namísto povinných tří.

Podle Lidmily má větší díl propouštěných lidí pracovní smlouvy na dobu určitou. Části pracovníků, hlavně řezníkům, nabídla firma přechod do závodu v Plané, který je od Kostelce vzdálen přes 70 kilometrů. Firma slibuje pomoc se zajištěním dopravy.

V Kostelci by pak mělo zůstat kolem 900 zaměstnanců, finální stav v Plané bude 500 lidí.

Na Jihlavsku hledalo koncem minulého měsíce práci zhruba 4500 lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 7,4 procenta. Volných pracovních míst v tomto okrese však úřad práce evidoval jen 275. Na celé Vysočině byla nezaměstnanost 8,5 procenta.

Drůbež tu již také nezpracovávají

Kostelecké uzeniny, které jsou největším tuzemským zpracovatelem masa, se sloučily s dalším důležitým masokombinátem Maso Planá k loňskému 1. lednu.

Propouštění v Kostelci není první. V závěru loňského roku byla v Kostelci uzavřena porážka drůbeže. Tato výroba byla následně převedena do firmy Vodňanská drůbež, patřící rovněž do Babišovy skupiny. Z kosteleckého závodu kvůli tomu podle tehdejších údajů podniku odešlo asi 200 lidí.

Společnosti Kostelecké uzeniny loni vzrostly tržby o více než 40 procent na 5,28 miliardy korun. Firma se přesto v důsledku zaúčtování stomilionových opravných položek k nepotřebnému majetku propadla do ztráty 40,9 milionu Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy