Babiš opět rozšířil své impérium. O pekárenskou firmu

ČTK ČTK
19. 1. 2014 11:08
Politik a miliardář ovládl slovenskou společnost Prvá Bratislavská Pekárenská
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miliardář, šéf hnutí ANO 2011 a adept na ministra financí Andrej Babiš ovládl slovenskou společnost Prvá Bratislavská Pekárenská (PBP). Firmu, která byla původně součástí skupiny United Bakeries, získal prostřednictvím jiné slovenské firmy Majetky s.r.o.

Informuje o tom nové vydání týdeníku Euro, které vyjde v pondělí. PBP provozuje největší pekárenský podnik ve slovenské metropoli.

Babišův Agrofert vlastní jednoho z největších tuzemských výrobců pečiva Penam. Před dvěma lety přitom usiloval o převzetí celé skupiny United Bakeries, transakci ale odmítl slovenský Protimonopolní úřad. Nynější koupě Prvé Bratislavské Pekárenské přes prostředníka mu tak umožnila se řízení u antimonopolního úřadu vyhnout. Agrofert je podle týdeníku přesvědčen, že o povolení úřadu žádat nemusel.

Spoluvlastník United Bakeries Marko Pařík Euru potvrdil, že Agrofert byl jako konečný vlastník známý předem. "Věděli jsme to od začátku, stejně jako to věděly banky," uvedl Pařík. United Bakeries prodal současně také pekárnu Peza v Žilině. Její kupec ale není znám, ve statutárních orgánech firmy je zapsáno několik advokátů.

Babiš buduje slovenskou pekárenskou větev koncernu od roku 2006, kdy získal šest mlýnských a pekárenských firem. Před akvizicí Prvé Bratislavské Pekárenské provozoval Penam na Slovensku čtyři pekárny a čtyři mlýny. Pokrytí hlavního města společnosti scházelo.

Ani po ovládnutí PBP celkový podíl Penamu na slovenském trhu nepřekročí 20 procent, tvrdí podle týdeníku Agrofert.

 

Právě se děje

Další zprávy