Babiš dostal cenu za nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských zemí

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 10. 2016 14:44
Ministr financí Andrej Babiš získal cenu mezinárodního časopisu GlobalMarkets (dříve Emerging Markets) za nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských zemí za rok 2016, informovalo ministerstvo financí. Vyhlášení ceny se uskutečnilo v noci na neděli ve Washingtonu u příležitosti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.
Foto: Matej Slávik

Washington/Praha - Andrej Babiš zvítězil jako nejlepší ministr financí pro oblast rozvíjejících se zemí střední a východní Evropy, která zahrnuje třicítku států, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu. O ceně hlasují představitelé finančních institucí, bankéři a analytici. Stejnou cenu získal v letech 2008 a 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle sdělení českého ministerstva financí byl Babiš vybrán díky vyvážené a zodpovědné fiskální politice, která pomáhá udržovat a podporovat hospodářský růst a zároveň výrazně přispívá ke snižování zadluženosti země. Na webové stránce GlobalMarkets se udělení ceny vysvětluje přitažlivostí země pro investory, kterou mezitím kvůli politickým a regulačním změnám ztratily dříve přední země regionu Polsko a Maďarsko. Česko podle GlobalMarkets zůstává v oblasti "význačným hlasem finančního rozumu" i díky "nenápadnému vlivu" ministra Babiše.

Babiš se udílení ceny ve Washingtonu kvůli volbám nezúčastnil, cenu za něj převzala ředitelka jeho kanceláře Milena Hrdinková.

"Vnímám to především jako ocenění práce celého ministerstva, která v posledních letech vykazuje velmi dobré výsledky," komentoval cenu podle ministerstva financí Babiš.

V tiskové zprávě MF Babiš také vyzdvihl práci daňové sekce a finanční správy. "Zlepšovat příjmy rozpočtu zvyšováním daní dovede kdekdo. Ovšem daně snížit a zároveň jich za necelé tři roky vybrat oproti roku 2013 o 321 miliard korun víc, to vyžaduje poctivou a tvrdou práci," uvedl též Babiš.

Guvernérkou centrální banky letošního roku za tuto oblast byla zvolena šéfka této ruské instituce Elvira Nabiullinová. GlobalMarkets udělil ceny nejlepších ministrů financí a guvernérů centrálních bank také za regiony Blízkého východu a severní Afriky, subsaharské Afriky, východní Asie a Tichomoří, jižní Asie, Latinské Ameriky a odděleně i karibské oblasti.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na svém Twitteru vyzval občany, aby mu poradili, jak naložit se svým majetkem. DVTV se zeptala odborníků. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy