Babiš chce vlastní banku. Spořitelna ale nabídla víc

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
17. 10. 2013 9:20
Babišův fond usiluje o českou část LBBW, k jejímu získání má ale blíže Česká spořitelna.
Pobočka LBBW na pražském Václavském náměstí
Pobočka LBBW na pražském Václavském náměstí | Foto: LBBW

Praha - Miliardář a politik Andrej Babiš usiluje o českou část banky LBBW, která je už několik let na prodej. K získání této banky má ale blíže Česká spořitelna. Píší to čtvrteční Hospodářské noviny.

Babiš se o dceřinou společnost německého finančního ústavu LBBW zajímá prostřednictvím fondu soukromého kapitálu Hartenberg Capital. Ten vznikl teprve letos a Babiš přes něj chce zainvestovat celkem pět miliard korun.

Starají se mu o něj a řídí ho bývalý investiční ředitel skupiny Penta Jozef Janov a šéf akvizic Agrofertu Libor Němeček.

Hartenberg se o LBBW zajímal už před několika měsíci, dosud však jeho zástupci tvrdili, že nabídku stáhl. Nyní ale potvrzují, že se o LBBW stále ucházejí. "Naše nabídka pořád platí, nicméně jsme až druzí v pořadí," řekl Janov Hospodářským novinám.

Přesnou výši nabídky nechtěl Janov upřesnit. Přiznal ale, že je nižší než v případě České spořitelny. Teprve pokud by největší tuzemská banka z obchodu vycouvala, bude na řadě Babišův fond Hartenberg Capital.

Stuttgartské vedení banky upřednostnilo Českou spořitelnu ze tří zájemců. Tím zbývajícím byla podle serveru Motejlek.com ruská banka Expobank miliardáře kazašského původu Igora Kima.

Nyní se intenzivně vyjednává o tom, za jakých podmínek by spořitelna LBBW převzala. Spořitelna za banku podle Hospodářských novin nabízí okolo padesáti milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun). Zároveň ale požaduje, aby si LBBW ponechala problematické úvěry.

Česká část LBBW (Landesbank Baden-Württemberg) je podle bilanční sumy jedenáctou největší bankou na tuzemském trhu, v roce 2008 nahradila tehdejší BAWAG Bank CZ. V letošním prvním pololetí dostala do ztráty dvanáct milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy