Až pětina firem chce z Česka. Jdou za levnější výrobou

Karel Toman
15. 7. 2009 19:00
Stěhovat se budou hlavně výrobní provozy s velkým podílem práce
Brána továrny Siemens kolejová vozidla na pražském Zličíně. Kvůli odchodu firmy z Česka přijde o práci téměř tisíc lidí.
Brána továrny Siemens kolejová vozidla na pražském Zličíně. Kvůli odchodu firmy z Česka přijde o práci téměř tisíc lidí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Až pětina tuzemských firem zvažuje odchod či stěhování sídla z České republiky. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory. Řada firem už Česko opustila. Na východ míří za levnější pracovní silou a na západ za nižšími daněmi a vlídnější legislativou.

"Jednoznačně se to už děje," potvrzuje předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Jen za poslední dobu uvádí čtyři příklady stěhování výroby, kvůli kterému do konce roku přijde o práci přes dva tisíce lidí. Siemens Zličín, Kopp Kaplice, AFL Stříbro či Intos Žebrák.

Stěhovat se budou hlavně výrobní provozy s velkým podílem práce. O tom, že nejde o sezónní výkyv, ale krizí zesílený trend, svědčí i fakt, že jde často o firmy s více než staletou tradicí (viz rámeček Konec starých časů).

Konec starých časů

  • Sirkárna SOLO Sušice ukončila výrobu zápalek po 170 letech a od Nového roku ji přesunula do Indie. O práci přišlo na šedesát lidí. Společnost pod názvem Solo Sirkárna, a. s., funguje dál jako obchodní firma.
  • Siemens kolejová vozidla propustí do konce října všech téměř tisíc zaměstnanců. Pravděpodobně tak uzavře bezmála 160 let dlouho tradici výroby kolejových vozidel, kterou začala firma Ringhoffer pro tamní koněspřežku.
  • Intos Žebrák ukončil výrovu obráběcích strojů po bezmála 130 letech. Firma, kterou roku 1872 založil František Volman na opravy zemědělského nářadí, bude dál fungovat jako obchodní a servisní společnost. O práci přijde 183 lidí.

Nejvíc trpí výroba

"Obecně je nejvíce postižena výroba, takže se dá předpokládat, že i firmy z tohoto sektoru budou odchod v dalších měsících zvažovat nejvíce," říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

"O přesunu v posledních měsících nejvíce uvažují podniky, které nemají dostatek zakázek a snaží se hledat další cesty, jak snížit svoje náklady," upřesňuje.

Týká se to hlavně podniků z oblasti textilního, oděvního či sklářského průmyslu, kterým silná koruna a levná konkurence z Asie způsobují obrovské problémy.

"Podle našich informací zvažuje a analyzuje možnost přesunu do zahraničí zhruba 20 procent tuzemských firem," tvrdí Kužel. Nejdál jdou v úvahách ty firmy, které už mají ve "výhodných" zemích pobočku.

Podle odboráře se tak plní předpověď, že počátek léta bude ve znamení hromadných propouštění a krachů firem. "S výjimkou automobilového průmyslu jsou problémy v průmyslové sféře obrovské," tvrdí Středula.

Výroba se mění na distribuci a vývoj

Další firmy pro změnu stahují výrobu do domovského Německa nebo Rakouska, přestože je tam pracovní síla dražší než u nás. "Je to opatření chránící jejich vlastní pracovní trh. Uzavření podniků v Česku pro investory není nevýhodné, zatímco ve svých domovských zemích by za podobný krok museli tvrdě zaplatit," dodal Středula. Příkladem je uzavření zličínského závodu Siemens či výroby v Intosu Žebrák. Například v Žebráku zůstaly za auty, která odvezla výrobní stroje do Rakouska, dvě stovky nezaměstnaných.

Nemusí to však znamenat, že firma v Česku definitivně končí.

Jak ukázaly příklady firem SOLO Sušice nebo Intos Žebrák, firmy často přestěhují jen produkci a domácí společnost se z výrobní změní na obchodní. Ta ale zaměstnává mnohem méně lidí. Například Alcoa Fujikura, která přesouvá výrobu do Rumunska, propustí 750 svých českých zaměstnanců. Chce ale posílit své plzeňské vývojové centrum, kde pracuje 38 lidí.

Stěhováním chce však své potíže řešit také stále více českých firem.

"Nejčastěji plánují firmy odchod na východ, a to především díky nižším nákladům spojeným s levnější pracovní silou. Zároveň ale roste i zájem o některé státy EU, jako jsou například Velká Británie či Nizozemí," upozornil Kužel. "V tomto případě jsou hlavní motivací  přesunu sídla společnosti výhodnější daňová legislativa a celkově vstřícnější podnikatelské prostředí," dodal.

Více firem přichází

Recese tak urychluje proměnu Česka od země s vysokým podílem manuální práce k zemi s vyšším podílem práce s větší přidanou hodnotou. "Krize spíš pošťouchne tento přirozený vývoj trošku rychleji dopředu," řekl ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Cenou je však rostoucí nezaměstnanost.

Demonstrace sklářů před Úřadem vlády.
Demonstrace sklářů před Úřadem vlády. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Prohlubuje se tak trend, který sílil už vloni díky silné koruně. Hospodářské noviny vloni počátkem srpna přinesly dlouhý seznam firem, které svou výrobu nebo její část přenesly za levnějšími náklady do zahraničí, hlavně do Asie. Figurují na něm tradiční značky jako Koh-i-noor, OP Prostějov, Škoda, Brano či Akuma, ale i novější firmy jako Hannah, Direct Alpine nebo CommScope.

Česko však z mapy investorů, kteří se o ně začali zajímat po roce 1989, nemizí. "I přes tyto problémy do České republiky přichází více nových společností, než kolik jich odchází," upozorňuje prezident Kužel.

 

Právě se děje

Další zprávy