Autosalon v Brně přišel kvůli krizi o třetinu značek

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 6. 2009 15:20
Na rozdíl od mnoha jiných se brněnský Autosalon alespoň uskuteční
Nový pavilon P (vpravo) je největší halou ve střední Evropě a přišel na miliardu korun.
Nový pavilon P (vpravo) je největší halou ve střední Evropě a přišel na miliardu korun. | Foto: Velketrhy Brno

Brno - Krize v automobilovém průmyslu sice připravila o práci tisíce agenturních zaměstnanců a mnoha dalším lidem nadlouho zkrátila pracovní týden i plat, automobiloví fandové na ní však vydělají.

Tedy alespoň na brněnském Autosalonu, který startuje netradičně už tento pátek večer.

Zahájení zdarma a levnější vstupné

A to hned jednou z hlavních atrakcí, která však (na rozdíl od těch ostatních) nejezdí na čtyřech kolech.

Návštěvníci budou mít poprvé možnost vstoupit do čerstvě dokončeného pavilonu P, který nahradil tři původní pavilony a se svou rozlohou o velikosti dvou fotbalových hřišť je největší výstavní halou ve střední Evropě. Veletrhy Brno tenhle dárek k 80. výročí vzniku výstaviště přišel na miliardu korun.

"Slavnostní otevření bude součástí Autosalon Night 2009, kdy se od 18 hodin otevře výstaviště široké veřejnosti. Návštěvníci si zdarma a v netradiční podvečerní atmosféře budou moci prohlédnout všechny atrakce, které pak budou k vidění na samotném Autosalonu," upozornil mluvčí Veletrhů Brno David Pokorný.

Levnější však bude i vstupné na samotný Autosalon. Lidé na něm ušetří padesát korun, na parkovném osmdesát korun. Každá z položek nyní vyjde na sto korun.

O půlku méně stánků, zato víc zábavy

Vedení Veletrhů přiznává, že samotná existence Autosalonu visela dlouhou dobu na vlásku. Na rozdíl od mnoha srovnatelných akcí, jejichž ročníky krize přerušila, se brněnský veletrh uskuteční. Ovšem v "krizové" podobě.

První známkou, že vše není tak jako před dvěma lety, je údaj o počtu vystavovatelů. Zatímco předloni jich na Autosalon zavítalo 302, letošní ročník má potvrzenou účast 181 vystavovatelů.

"Ještě do včerejška to bylo 182, ale bohužel jeden čínský výrobce oznámil, že kvůli somálským pirátům se nezúčastní. Ještě před nedávnem se počet vystavovatelů blížil dvěma stovkám, bohužel jejich platební situace je složitá. Základ však je, že se veletrhu zúčastní dvacítka velkosériových a patnáct malosériových výrobců," poznamenal ředitel Autosalonu Jiří Čikl.

Méně nákladné budou i samotné expozice vystavovatelů. Ačkoliv pořadatel původně uvažoval o protažení Autosalonu přes dva víkendy, nakonec se spokojil s délkou o čtyři dny kratší.

Zato budou mít návštěvníci příležitost si vozy více "osahat". Od soboty 6. června do čtvrtka 11. června budou mít možnost využít řadu trenažérů, simulátorů i testovacích jízd. A to i mimo areál výstaviště.

Stejně jako v minulých letech se mohou fanoušci automobilů těšit na několik světových premiér i na značky jako Aston Martin nebo Lamborghini. Speciální program je připravený i pro ženy, které mohou hlasovat ve druhém ročníku ankety Ladycar.


 

Právě se děje

Další zprávy