Aukce mobilních sítí začala. Firmy mají fiktivní jména

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 11. 2013 11:35
Pětice účastníků začíná přihazovat, mezi nimi i dva zájemci o nového operátora.
Foto: T-Mobile

Praha - Aukce kmitočtů, která by Česku v konečném důsledku měla kromě nového operátora přinést i nejmodernější a nejrychlejší mobilní sítě, naostro odstartovala. Pětice účastníků začíná od dnešního dne přihazovat.

Podle podmínek aukce, které nastavil Český telekomunikační úřad pod novým vedením, proběhnou dvě paralelní bitvy. V té první se o nové frekvence pro rozvoj nejmodernějších sítí utkává stávající trojice velkých operátorů - T-Mobile, Telefónica a Vodafone.

Ve druhé části aukce mají vyhrazený prostor zájemci o vybudování nového, čtvrtého "fyzického" operátora pro český trh. O tuto pozici se utkají Sazka Telecommunications ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka a společnost Revolution Mobile, bývalý PPF Mobile Services.

Vyhrazení části nejlukrativnějšího pásma 800 MHz, které umožňuje efektivně pokrýt velké území, pro zájemce o vybudování nového operátora se nelíbí nynějším operátorům. Ti tuto podmínku napadli několika žalobami a stížnostmi k Evropské komisi. Žaloby Telefóniky a Vodafonu již Městský soud v Praze odmítl jako předčasné.

Fiktivní označení

Samotné přihazování se provádí po jednotlivých kolech a zájemci o jednotlivé aukční bloky mají v každém kole stejnou a jedinou možnost - přihodit pět procent z vyvolávací ceny. Aukce probíhá v pracovních dnech mezi devátou a sedmnáctou hodinou, každý den je naplánováno osm aukčních kol, v první dva dny aukce pouze tři, respektive čtyři kola denně. Na příhoz mají účastníci v každém kole dvacet minut.

„Účastníci po celou dobu elektronické aukční fáze výběrového řízení vystupují pod fiktivním označením. Je tím podpořena maximální anonymita vůči ostatním soutěžitelům i vůči Českému telekomunikačnímu úřadu," vysvětluje Martin Drtina, mluvčí úřadu.

Počet aukčních kol a i samotná délka aukce závisí na aktivitě účastníků, konec aukce není předem pevně stanovený. Podle odhadu Českého telekomunikačního úřadu by právě zahájená aukční fáze výběrového řízení měla skončit do konce letošního roku. S přidělením vydražených kmitočtů počítá na začátku příštího roku.

Elektronický aukční systém pro Český telekomunikační úřad připravila a v průběhu aukce na svém serveru provozuje rakouská společnost AlladinIT. „Jedná se o distribuované řešení, kdy k aukčnímu serveru po zabezpečených linkách přistupuje jak aukcionář (ČTÚ), tak i účastníci vzdáleně ze svých prostor," dodává Drtina.

Draží se celkem 40 bloků frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Souhrnná vyvolávací cena je 8,7 miliardy korun. Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá s výnosem 10 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy