Atom je ekologický jako vítr a slunce, vzkazují Češi EU

Tomáš Fránek
13. 4. 2012 15:20
Česko chce, aby jaderná energie měla stejnou podporu jako obnovitelné zdroje
Protest proti stavbě Temelína v roce 1990.
Protest proti stavbě Temelína v roce 1990. | Foto: Greenpeace

Praha - Energie z jaderných elektráren by měla být podporována stejně jako další obnovitelné zdroje, tedy energie získávaná ze slunce nebo větru. S takovým požadavkem jde Česká republika na jednání, které proběhne příští týden v Bruselu.

Podle německého listu Süddeutsche Zeitung chtějí zrovnoprávnit jadernou energii s obnovitelnými zdroji také Polsko, Francie a Velká Británie.

Česko připomínkuje takzvanou Roadmap 2050 - tedy energetickou mapu Evropské unie na další desítky let. Právě o ní se bude příští týden v Bruselu jednat.

Absurdní, říkají Greenpeace

Země, které plánují výstavbu nových jaderných elektráren nebo už je staví, navrhují, aby do budoucna bylo možné subvencovat také výstavbu atomových elektráren i prodej proudu z jádra - stejně jako tomu je u solárních nebo větrných zařízení.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták potvrdil, že Česko svoje připomínky do Bruselu zaslalo. Podle něj Roadmap 2050 počítá s nízkouhlíkovou ekonomikou. "Chceme, aby měly v EU stejné podmínky všechny nízkouhlíkové zdroje, nejen obnovitelné zdroje energie," říká Paták.

O návrhu čtyř zemí bude rozhodovat eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger, který je podle Süddeutsche Zeitung připraven diskutovat o všech možnostech.

Chce si také vyslechnout názory jednotlivých členských států a Evropské rady a do června předložit i další návrhy, mimo jiné k rozvoji obnovitelných zdrojů. Německá pobočka Greenpeace už návrh na zrovnoprávnění jádra označila za absurdní.

Nový pokus

Čeští politici o tom, že by jaderná elektřina měla být zařazena mezi obnovitelné zdroje, mluví už delší dobu.

"Unie by měla přehodnotit svůj vztah k jádru. Bez toho, že jadernou energii prohlásíme za čistý, obnovitelný zdroj, nemáme šanci splnit 20procentní cíl podílu těchto zdrojů na výrobě elektrické energie, který si Evropa vytyčila," řekl v roce 2010 exministr životního prostředí Pavel Drobil. To podpořil i premiér Petr Nečas.

Experti takový postoj kritizují. "To není dobrý nápad. Uran potřebný pro výrobu jaderné energie není obnovitelný zdroj," upozornil třeba ekolog Bedřich Moldan.

 

Právě se děje

Další zprávy