"Arogance a tunel." Fuksa čelí vzpouře kvůli Lesům ČR

Karel Toman
27. 3. 2011 8:30
Fuksu už kritizují dřevozpracovatelé, ekologové, senátoři, exministr, herec i migranti
Foto: Jan Langer

Praha/Brno - Připomíná to už menší revoluci. Kritici politiky ministra Ivana Fuksy ve státním podniku Lesy České republiky se za poslední týden slili v silnou řeku (viz box).

Ostrý dopis proti monopolizaci lesů, zvyšování cen dřeva, propouštění a Fuksově údajné aroganci poslala ministrovi i premiérovi široká platforma lesníků a dřevozpracovatelů, reprezentující 120 tisíc pracovních míst a 70 miliard korun ročního obratu.

Ještě ostřeji se proti privatizaci a "tunelování" Lesů ČR a jejich proměně na "lesní ČEZ" ozvala sdružení ekologů, protikorupčního občanského sdružení, bývalého ministra životního prostředí Bedřicha Moldana a herce Petra Vacka.

Kritice za nekoncepčnost podrobila Fuksou prosazovanou Dřevěnou knihu - neboli plán hospodaření v Lesích ČR od roku 2012 - také stálá komise senátu pro rozvoj venkova. Podle jejího předsedy může mít realizace Fuksova plánu "fatální" a "alarmující" dopady na zaměstnanost lidí na venkově.

V dopise ministru Fuksovi podpořil lesníky, dřevozpracovatele a senátní komisi i předseda Senátu Milan Štěch.

Dvě iniciativy za práva migrantů zase chystají na tuto neděli pochod proti otrocké práci, kterou v soukromých firmách pro Lesy ČR vykonávají zahraniční dělníci.

Liga proti Dřevěné knize

Co je Dřevěná kniha?

Koncepce určující, jak budou od roku 2012 vypadat těžební práce v lesích. Velké tendry na těžbu ve státních lesích by podle koncepce měly být od roku 2012 pětileté, dvoukolové a hlavním kritériem v druhém kole má být cena. Vítězové by v novém systému dostali na starosti nejen těžbu, ale také prodej dřeva i pěstební práce.

Kdo proti ní protestuje?

  • Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů
  • Asociace českých nábytkářů
  • Klastr českých nábytkářů
  • Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR
  • Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR
  • Svaz českých a moravských výrobních družstev
  • Hnutí Duha
  • Občanské sdružení Oživení
  • Bedřich Moldan, profesor, bývalý ministr životního prostředí
  • Petr Vacek, herec
  • Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova¨
  • Předseda senátu Milan Štěch
  • Iniciativa Za práva pracovních migrantů a migrantek
  • Iniciativa Ne rasismu!

Ministr se své Dřevěné knihy nevzdá

Podle ministra Fuksy však prohlášení platformy jen "recykluje nepravdivé informace, kterými Hnutí Duha a AČMD straší veřejnost již od podzimu loňského roku."

Ceny dřeva podle něj budou fér, protože je stanoví trh. "Rozhodně nebudeme vytvářet systém, který by někomu zajišťoval dřevo za 'lepší' ceny. Vím, že se to nelíbí řadě lidí, kteří z minulého systému profitovali, ale nebudu jim ustupovat," sdělil Aktuálně.cz.

Dřevěná kniha podle něj stojí na transparentní soutěži připravované ve spolupráci s Transparency International. Také proto prý nehrozí monopoly, tunelování ani drancování Lesů ČR.

"O tom, kolik stromů a jakým způsobem bude káceno, nerozhodují lesní společnosti, ale dlouhodobé lesní hospodářské plány, které jsou schváleny i ochranou životního prostředí," tvrdí Fuksa.

Zdůraznil, že Dřevěná kniha je první takovou koncepcí, která byla veřejně prodiskutována, prošla širokým připomínkovým řízením a byla projednána vládou ČR. "Podporují ji nejvýznamnější oborové organizace jako Česká lesnická společnost či Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství," sdělil Fuksa v tiskové zprávě ze 17. března.

Protestní platforma ale tvrdí, že její členové mají mnohem větší profesní váhu než ministrem zmiňované organizace, které navíc zčásti podléhají jeho vlivu. Například člen vedení České lesnické společnosti (ČLS) Jiří Novák je stejně jako Fuksa členem ODS a také jeho náměstkem pro lesní hospodářství - tedy přímým podřízeným s podezřením na střet zájmů.

Mnoho členů ČLS patří do sdružení protestní platformy a podle nich se pražské vedení této společnosti na názor regionů vůbec neptalo. Vláda navíc Dřevěnou knihu neschválila ale pouze vzala na vědomí, a to až napotřetí a s výhradami.

K otrocké práci pro Lesy ČR se Fuksa nevyjádřil. Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka však státní podnik nemůže ovlivnit výběr dělníků a kontrolu dodržování zákonných povinností ze strany svých subdodavatelů, a tedy ani to, zda lidi nenutí k práci bez platu.

Senátoři: Fuksa ničí venkov

Fuksovi kritici se shodují, že jeho koncepce bude mít neblahý dopad na hospodářství i krajinu země. Ministrem slibované vyšší zisky státního podniku tak podle nich stát zase "vyhodí" na podporách v nezaměstnanosti a poničeném státním majetku.

"V důsledku pozdě a nekoncepčně vypsaných lesnických tendrů pro letošní rok přišlo už tak mnoho lidí na venkově zbytečně o práci," upozornil ve středu 16. března senátor KDU-ČSL Petr Šilar, předseda stálé senátní komise pro rozvoj venkova po veřejném senátním slyšení  o Dřevěné knize.

Podle Šilara Dřevěná kniha není žádnou koncepcí hospodaření státního podniku, jak tvrdí Fuksa, ale jen koncept dvoukolové soutěže na státní zakázky v Lesích ČR. Umožní navíc vznik krajských monopolů na práce ve státních lesích a velké firmy si pak mohou vozit vlastní agenturní dělníky a diktovat ceny dřeva.  Tím podle něj bude ohrožena zaměstnanost na venkově. 

Fuksova Dřevěná kniha se tak podle Šilara dostává do v rozporu s vládou schváleným Národním lesnickým plánem, který roli Lesů ČR v zaměstnanosti venkova zdůrazňuje. Dřevěná kniha podle senátora naopak analýzu sociálního a ekologického dopadu na venkov a lesní hospodaření úplně postrádá.

Rozšíření Dřevěné knihy o tento rozměr teď Fuksu dopisem žádá i předseda Senátu Štěch.

Moldan: Les na šestině ČR není továrna na dřevo

"Je velmi pravděpodobné, že pokud ministerstvo zemědělství neupraví svoji Koncepci, dojde v nejbližší době k zániku dalších tisíců pracovních míst na venkově," tvrdí Šilar. "Ohroženy budou zejména příhraniční regiony, kde mají LČR významný podíl celkové výměry lesa. Nemusím zdůrazňovat, že právě tyto regiony jsou často postiženy vysokou mírou nezaměstnanosti," upozornil.

Foto: TOP 09

S kampaní Netunelujtelesy.cz přišlo ve čtvrtek 17. března Hnutí Duha spolu se spolkem Oživení, profesorem Bedřichem Moldanem a hercem Petrem Vackem. V otevřeném dopise předsedům všech tří koaličních stran vystoupili proti "snahám proměnit státní lesy v pouhou továrnu na dřevo," které s obavami sledují i v Národním parku Šumava.

"Současná vláda chce na dlouhá léta svěřit péči o naše lesy těžařským společnostem, kterým jde v první řadě o zisk," upozornil předseda protikorupční organizace Oživení Tomáš Kramár, podle kterého bude mít stát na základě Fuksovy koncepce nad děním v lesích minimální kontrolu.

"Jelikož příležitost dělá zloděje, nastane tunelování lesů," je přesvědčen Kramár. V minulosti už k tomu došlo, na což roku 2004 upozornil Nejvyšší kontrolní úřad.

Podle ředitele Duhy Petra Machálka na takovém hospodaření na 16 procentech české krajiny vydělají "kmotři s politickými konexemi, kteří jsou napojení na velké dřevařské firmy." Na možné propojení soukromých firem, Lesů ČR a politiky upozornila v minulosti BIS.

Dřevozpracovatelé: někteří z nás zkrachují

To samé tvrdí i platforma šesti sdružení lesníků a dřevozpracovatelů, která poslala v úterý 22. března otevřený dopis ministru Fuksovi, premiérovi Nečasovi a médiím. S odvoláním na senátní slyšení žádá, aby ministr "protekční" pětileté tendry plánované na letošní červen odložil a začal o nich s platformou jednat.

"Hrozí poškození investic tuzemských podnikatelů i jejich konkurenceschopnosti zejména na zahraničních trzích, až po likvidaci firem," upozornil předseda Klastru českých nábytkářů Radek Brychta, podle kterého se malým dřevozpracovatelům nedaří zajistit dřevo ani nefunkčním prodejem na elektronických burzách.

Pochod proti vykořisťování zahraničních dělníků lesnickými firmami pracujícími ve státních lesích mezitím na neděli 27. března oznámily iniciativy Za práva pracovních migrantů a Ne rasismu! V poslední době se totiž množí případy dělníků, kteří pracovali i několik týdnů pro subdodavatele Lesů ČR a nedostali zaplaceno.

"Jak bude v lesích ve správě Lesů ČR vyloučeno otrocké zaměstnávání zahraničních dělníků?" ptá se v dopise ministru Fuksovi také platforma šesti lesnických, dřevozpracovatelských a nábytkářských sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy