Areál Pragovky je na prodej. Za miliardu

tsc
7. 12. 2007 11:05
Byl by to letos největší obchod s pozemky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dvaadvacet hektarů vysočanské Pragovky chtějí do konce roku developerům nabídnout realitní poradenské společnosti DTZ a Knight Frank. Byl by to letos největší obchod s pozemky. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Nabídka má být zveřejněna kolem 17. prosince, v místech bývalé továrny může vyrůst až tisíc bytů. Firma Creviston, která oběspolečnosti zastřešuje a která pozemek v konkurzu koupila za 300 milionů, by na obchodu vydělala víc jak 200 procent.

Areál Pragovky je třetím největším českým brownfieldem, tedy místem zastavěným vysloužilými továrnami, který je připraven k prodeji.

Větší jsou jen pozemky bývalé ostravské koksovny Karolina a 27 hektarů bývalého nádraží Praha Bubny.

"Areál je zajímavý, Vysočany patří k lokalitám, které se rozvíjejí. Na druhé straně dva památkově chráněné objekty a část území je ekologicky devastována, to hodnotu snižuje. Nemohu potvrdit, že bychom měli o pozemek zájem," řekl pro HN Radek Polák z developerské firmy Sekyra Group.

Pod památkovou ochranu patří ze sedmdesáti objektů v areálu pouze komín bývalé továrny a hlavní a největší budova Pragovky, problémem areálu je podle studie Martina Havliceho a Jiřího Vacka z ČVUT kontaminace stavebních konstrukcí, půdy a podzemní vody.

Pozitivem areálu, jehož minimální cena bude jedna miliarda, je dobré dopravní spojení a a atraktivní poloha u výpadovky na Mladou Boleslav, Hradec Králové a Brno. Zájem o pozemek podle HN nevyloučily společnosti ECM a Orco Property Group.

ČTĚTE VÍCE

 

 

Právě se děje

Další zprávy