ArcelorMittal vytěsnil 14 tisíc malých akcionářů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 6. 2010 16:36
Majoritní vlastník na mimořádné valné hromadě odhlasoval vytěsnění malých akcionářů, kteří drží necelá 4 procenta firmy. Zaplatí jim téměř 2 miliardy.
Minoritní akcionáři si postupem ArcelorMittal připadali okradeni.
Minoritní akcionáři si postupem ArcelorMittal připadali okradeni. | Foto: Jaroslav Plouhar

Ostrava - Napjaté vztahy, které léta panovaly mezi majoritním vlastníkem a menšinovými akcionáři ostravských hutí ArcelorMittal Ostrava (AMO), dnes skončily. Majoritní vlastník akcií, společnost ArcelorMittal Holdings AG, na mimořádné valné hromadě schválil takzvané vytěsnění menšinových akcionářů a odkoupení jejich akcií za cenu 4 tisíce korun za kus.

Skupina více než sta akcionářů, kteří celkem drží 176 tisíc akcií, s touto cenou ale není spokojena. Za férovou by považovali cenu kolem sedmi tisíc korun za akcii. "Už jsme kvůli tomuto rozhodnutí podali žalobu u Krajského soudu v Ostravě. Jejím předmětem je navýšení dorovnání, požadujeme ke schválené částce minimálně další 3000 korun," uvedl mluvčí skupiny Jiří Psota.

Celkem má ArcelorMittal Ostrava 14 tisíc menšinových akcionářů, kteří mají ve společnosti necelá čtyři procenta akcií. Při ceně 4 tisíc korun za akcii, která vychází ze znaleckého posudku společnosti PriceWaterhouseCoopers, vyplatí většinový vlastník vytěsněným akcionářům 1,769 miliardy korun.

Aktuální cena akcií AMO v RM Systému se podle ČTK pohybovala mezi 4125 a 4255 korun za kus. Za čtyři tisíce korun za akcii odkoupil ArcelorMittal loni také akcie od skupiny PPF, která vlastnila 13,88 procenta společnosti.

Malí akcionáři už v minulosti opakovaně protestovali proti jednání většinového vlastníka. Nelíbilo se jim, že se rozhodl nevyplatit dividendy a místo toho zisk půjčit na nízký úrok jiné dceřiné společnosti ocelářského gigantu ArcelorMittal. Dnes na mimořádné valné hromadě protestovali znovu.

Ale skupina akcionářů, za níž vystupuje Jiří Psota, nezůstala u happeningů v Ostravě nebo v Londýně. Akcionáři podali na majoritního vlastníka několik žalob. V lednu s jednou z nich uspěli u ostravského krajského soudu, který rozhodl o neplatnosti části valné hromady, která rozhodla o nerozdělení zisku a nevyplacení dividend.

Vytěsnění menšinových akcionářů umožňuje novela obchodního zákoníku platná od roku 2005. Většinový vlastník jej může uskutečnit, pokud má víc než 90 procent akcií společnosti. Toho ArcelorMittal dosáhl, když loni koupil podíl PPF. Sporným bodem novely je výběr odhadce, který stanová cenu akcií - vybírá jej totiž většinový vlastník.

Drobní akcionáři oceláren nejsou první, kdo si stěžuje na nevýhodné podmínky nuceného odkupu akcií. Dohled nad postupem vykonává ČNB, která musí podmínky schválit. Do konce loňského roku posuzovala zhruba 190 žádostí o vytěsnění, 70 případů zamítla.

 

Právě se děje

Další zprávy