ArcelorMittal chce zrušit 10 tisíc míst, v Česku ale ne

hp
14. 12. 2009 13:15
Firma propuštěním zaměstnanců na celém světě ušetří 500 milionů dolarů

Paříž - Společnost ArcelorMittal, u které v současnosti pracuje po celém světě přes 280 tisíc lidí, plánuje v příštím roce propustit deset tisíc zaměstananců.

Tvrdí to francouzský list Les Echos, podle kterého tak firma chce zvýšit svou produktivitu. Propuštění deseti tisíc zaměstnanců by ji mělo snížit náklady o 500 milionů amerických dolarů.

Společnost vlastní v Česku největší tuzemskou hutní společnost ArcelorMittal Ostrava a letos tu už kvůli hospodářské krizi propustila téměř 1200 zaměstnanců.

Podle prohlášení vedení firmy z minulého měsíce ale další propouštění pracovníků v české divizi nehrozí, protože se už půl roku situace na trhu s ocelí zlepšuje.

Ocelářský gigant, jak informuje list, se tak bude snažit plánovaným propouštěním získat zpět svůj podíl na trhu. V současnosti má společnost na globálním ocelářském trhu necelých osm procent podílu. Její největší konkurent japonská firma Nippon Steel produkuje třikrát míň než ona.

Podle odborů společnosti chce vedení ArcelorMittalu současně s tím také stlačit výdaje pod 3,5 procenta příjmů. Společnost ale odmítá údaje ve zprávě francouzského listu komentovat s tím, že o konečném počtu propuštěných se ještě jedná.

"Minulý týden na plenární schůzi ArcelorMittalu s evropským odborovým svazem zástupci společnosti jednali o možnosti snížení počtu zaměstnanců v příštím rocepo celém světě, hlavně přirozeným úbytkem a optimalizací výroby," uvedla firma v prohlášení pro agenturu Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy