Arbitráž: Právníci stáli už 300 milionů

mao, čtk
26. 3. 2006 15:52
Praha - Český stát dosud vyplatil svým právním zástupcům, kteří jej zastupují v arbitrážích s japonskou bankou Nomura, kolem 300 milionů korun.

"Náklady prozatím spojené s těmito arbitrážemi, které vedeme, se pohybují kolem 300 milionů korun za období pěti let, ve kterých se tyto arbitráže vedou," řekl vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka po skončení diskusního pořadu Partie televize Prima.

Česká republika minulý týden prohrála první kolo tzv. londýnské arbitráže s japonskou bankou Nomura, která požaduje po ČR za zmařenou investici do IPB 40 miliard korun.

Částku, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole.

Stát ve sporu zastupuje právní kancelář Squire, Sanders & Dempsey a o změně právníků v této chvíli neuvažuje. "Není v tuto chvíli možné v průběhu řízení změnit právníky a my nemáme žádné důvody k té změně," uvedl Sobotka.

Pokud by podle něj někdo přišel s tím, že právníci udělali v minulosti nějakou chybu, tak je určitě potřeba z toho vyvodit odpovědnost, ale nikdo s ničím takovým nepřišel.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle Sobotky je stát, který naopak Nomuru žaluje v dalším sporu, tzv. curyšské arbitráži, o 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB, ochoten jednat, ale zatím bez výsledku.

"V tom komplexu sporů, které vedeme s Nomurou, jsme připraveni dále jednat o dohodě, která ale musí být pro ČR dostatečně výhodná a musí pokrývat všechna rizika ČR. Zatím žádná taková dohoda na stole nebyla," dodal.

Spory státu s Nomurou, která vlastnila 46 procent IPB, vznikly v červnu 2000, kdy Česká národní banka uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB.

Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých domácích bank.

Českou republiku zastupuje právní kancelář Squire, Sanders & Dempsey. Firma se specialzuje na mezinárodní a obchodní právo a patří mezi nejlepší právní kanceláře na světě.

Squire, Sanders & Dempsey zastupuje od roku 2001 Českou republiku v mezinárodních arbitrážích.

 

Právě se děje

Další zprávy