Apple se přiznal a slíbil: iPhone vás přestane sledovat

Jan Kovalík
27. 4. 2011 18:35
Apple slibuje, že už nebude sbírat taková kvanta informací o poloze svých přístrojů
2004 - Jobsovo první zdravotní volno. Zaměstnancům poslal mail ve kterém oznamuje: Mám léčitelnou formu rakoviny slinivky břišní. Prodělal jsem operaci a léčbu a očekávám plné zotavení. Za měsíc na to se Jobs vrací do práce.
2004 - Jobsovo první zdravotní volno. Zaměstnancům poslal mail ve kterém oznamuje: Mám léčitelnou formu rakoviny slinivky břišní. Prodělal jsem operaci a léčbu a očekávám plné zotavení. Za měsíc na to se Jobs vrací do práce. | Foto: Karel Toman

USA - Společnost Apple přiznala chyby v zabezpečení informací o poloze přístrojů iPhone, iPad a iPod Touch. V příští aktualizaci operačního systému iOS slibuje nápravu.

Dvojice výzkumníků z britské University of Exeter prezentovala minulý týden své odhalení ohledně shromažďování informací o poloze přístrojů Apple. Experti objevili v iPřístrojích a počítačích jejich uživatelů nešifrovaný soubor s informací o poloze přístrojů. Data o poloze sahala až rok zpátky.

 

Apple odmítá nařčení ze sledování zákazníků a vysvětluje, že anonymní informace, získané z jejich přístrojů slouží k urychlení zjištění polohy pro potřeby zákazníka. "Zjišťování polohy čistě pomocí GPS může zabrat několik minut. Proto iPhone získává informaci z WiFi hotspotů a vysílačů mobilních operátorů, což akci zkrátí na několik sekund," píše se v tiskovém prohlášení.

Chyby napravíme

Firma přiznává, že její přístroje uchovávají zbytečně velké množství údajů (až po dobu jednoho roku), což je způsobené chybou softwaru, kterou slibují napravit v příští aktualizaci systému. Ta bude obsahovat i zabezpečení souboru, který má být do budoucna zakryptován a neměl by uchovávat data déle než sedm dní zpětně.

Aktualizace by měla vyřešit i sbírání informací o poloze, když jsou geolokační funkce přístroje vypnuty, se kterým přišel minulý týden list Wall Street Journal.

Aktualizaci operačního systému slibuje Apple dodat během několika týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy