Antivirová firma AVG vloni téměř zdvojnásobila zisk

ČTK ČTK, Věra Tůmová
7. 3. 2012 9:20
Firmě AVG, která v únoru vstoupila na newyorskou burzu, se vloni dařilo
AVG má 108 milionů zákazníků po celém světě
AVG má 108 milionů zákazníků po celém světě | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čistý zisk českého výrobce antivirových programů AVG Technologies loni stoupl zhruba o tři čtvrtiny na více než 100 milionů dolarů (téměř dvě miliardy Kč). V samotném čtvrtém čtvrtletí však prudce klesl na zhruba 0,8 milionu dolarů z více než deseti milionů před rokem. Vyplývá to z údajů, které firma zveřejnila na svých internetových stránkách.

Za poklesem čtvrtletního zisku podle společnosti stály například investice do nových produktů a kroky k posílení dlouhodobého růstu.

Tržby AVG ve čtvrtletí stouply téměř o 30 procent na 74 milionů dolarů a v celém loňském roce o čtvrtinu na 272 milionů dolarů.
 
V letošním prvním čtvrtletí očekává firma čistý zisk čtyři až pět milionů dolarů při tržbách 76 až 78 milionů dolarů. V celém letošním roce počítá se ziskem 30 až 33 milionů dolarů a tržbami 317 až 325 milionů dolarů.

Akcie prodávají v New Yorku

AVG minulý měsíc vstoupila na newyorskou burzu. V primární nabídce (IPO) firma spolu se svými akcionáři prodala osm milionů akcií, jejichž cenu stanovila na 16 dolarů za kus, což podnik ohodnotilo na zhruba 870 milionu dolarů.

AVG, která se zpočátku jmenovala Grisoft, na trhu konkuruje firmám, jako jsou Symantec nebo McAfee. AVG uplatňuje obchodní model známý jako "freemium", což znamená, že své antivirové programy nabízí v základní verzi zdarma a platit si nechává až za prémiové a doplňkové služby.

Značná část příjmů firmy pochází i z cílené reklamy a ze spolupráce s podniky Google nebo Yahoo.

Podobně jako některé další české podniky má společnost AVG Technologies sídlo v Nizozemsku. AVG Technologies vznikla v roce 1991, v současné době má více než 800 zaměstnanců.

Kanceláře AVG jsou v České republice, Velké Británii, Spojených státech, Německu, Francii, na Kypru, v Izraeli, Pekingu a Hongkongu. Podnik má zhruba 108 milionů zákazníků. V Česku zaměstnává zejména v Brně několik stovek lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy