Antimonopolní úřad si posvítí na žluté autobusy

Red eko, čtk
21. 5. 2007 16:15
ÚOHS se zaměří na Student Agency
Foto: Scania

Brno - O tom, zda autobusová společnost Student Agency nezneužívá svého dominantního postavení, chce rozhodnout Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Důvodem k tomuto podezření jsou jízdenky, které firma evidentně poskytuje za podnákladové ceny, tedy například za korunu.

Podle předsedy ÚOHS Martina Peciny toto chování může poškozovat trh. Přesto úřad dosud tvrdil, že o zneužívání dominace nelze mluvit, protože firma na českém trhu dominantní postavení nemá.

Toto podezření odmítl i majitel firmy Radim Jančura.

Výsledek předem znám?

Přesto se nyní antimonopolní úředníci rozhodli, že je načase tuto otázku pečlivě prozkoumat a skutečné postavení žlutých autobusů Student Agency na trhu zvážit.

Podle šéfa ÚOHS Martina Peciny je na čase znovu se podívat na Student Agency
Podle šéfa ÚOHS Martina Peciny je na čase znovu se podívat na Student Agency | Foto: Aktuálně.cz

Student Agency provozuje sedm vnitrostátních autobusových spojů, dva zajíždějí i na Slovensko a do Rakouska. V dálkové autobusové dopravě má nyní asi 20procentní podíl, odhadl Jančura.

Podnákladové ceny podle Peciny škodí soutěži na trhu a mohou zlikvidovat konkurenci. Později, až bude mít daná firma monopol, může ceny znovu zvednout, a doplatí na to zákazníci, popsal Pecina jednu z metod zneužívání dominance.

Vyšetřování není první

V minulosti sama Student Agency bojovala s nekalou konkurencí. Antimonopolní úřad už se zabýval sporem firmy s ČSAD Liberec.

Severočeská firma neumožňovala žlutým autobusům zajíždět na nádraží, Student Agency to svým zákazníkům už tehdy kompenzovala jízdenkami za korunu.

Tehdy se ÚOHS podnákladovými cenami nezabýval. Nyní už je ale Student Agency v jiném postavení, i když nejspíš na žádné z linek není dominantem, soudí Pecina.

 

Právě se děje

Další zprávy