Antimonopolní úřad přezkoumá spojení IDS a Viamontu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 4. 2010 12:41
Spojení se má týkat inženýrského a pozemního stavitelství
Zazní-li jméno Viamont, stále se připomíná i jméno bývalého ministra Řebíčka
Zazní-li jméno Viamont, stále se připomíná i jméno bývalého ministra Řebíčka | Foto: Ondřej Besperát

Brno - To, zda může firma Inženýrské a dopravní stavby Olomouc zcela ovládnout a.s. Viamont se sídlem v Ústí nad Labem, začal podle zkoumat Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech inženýrského a pozemního stavitelství.  Vyplývá to z informací, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil na svých stránkách, a které zveřejnila agentura ČTK.

Společnost Viamont vznikla v roce 1992 a původně se věnovala železničnímu stavitelství. V roce 2008 koupila dceřinou firmu Viamont Cargo, která se zabývá právě vnitrostátní i mezinárodní železniční nákladní dopravou, společnost OKD Doprava ze skupiny finančníka Zdeňka Bakaly. Viamont díky tomu předloni vykázal rekordní zisk 430 milionů korun.

Do skupiny Viamont nyní patří dceřiná firma Viamont Development, Viamont Regio, Viamont Servis, Viamont Sport a V-TROLL. Viamont má také poloviční podíl v další dceřiné firmě Viamont DSP, druhou polovinu vlastní mezinárodní koncern STRABAG.

Role obou firem se obrací

Média v posledních letech spekulovala o napojení bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka na Viamont. Řebíček, který byl dříve spolumajitelem a předsedou představenstva Viamontu, ale trvá na tom, že své vazby na firmu před nástupem do vlády zpřetrhal a na rostoucích úspěších Viamontu ve státních zakázkách nemá žádný vliv.

Společnost IDS vznikla v roce 1996. Podle databáze Čekia je jediným vlastníkem firmy podnikatel Zdeněk Kyselý. Právě polovinu Kyselého IDS svého času vlastnil Viamont. Nyní je situace opačná, IDS je třetinovým spolumajitelem Viamontu a usiluje o získání zbývajícího podílu od podnikatele Miroslava Plíhala. Právě tomu Řebíček před vstupem do politiky údajně prodal svůj podíl ve Viamontu.

 

Právě se děje

Další zprávy