Anonymní akcie jsou v Česku stále populárnější

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 12. 2011 15:25
U letos založených akciovek měly akcie na majitele tři čtvrtiny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Akcie na majitele zamlžují vlastnickou strukturu firem a neměly by se účasnit veřejných zakázek, shodují se experti. V Česku se ale těší stále větší oblibě.

Podle společnosti Czech Credit Bureau (CCB), která registry firem sleduje, má víc než polovina akciových společností v Česku právě tento typ akcií.

"U společností založených v roce 2011 dosahuje podíl firem s akciemi na majitele až 76 procent," uvedla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení CCB.

Přitom ještě v devadesátých letech převažovaly akcie na jméno, od roku 2000 do roku 2010 se ale podíl akcií na majitele u nově zakládaných firem zvýšil na 63 procent. A tento trend dál pokračuje.

Nejčastěji tuto formu akcií volí zakladatelé firem v oboru Činnost v oblasti nemovitostí, kde je jich 73 procent. Celkem 59 procent firem má akcie na majitele v oborech Maloobchod i Velkoobchod. Ale víc než polovina je jich i v Obchodě s motorovými vozidly nebo oboru Ubytování, stravování a pohostinství.

Naopak nejméně často se vyskytují v Zemědělství, lesnictví a rybářství, kde jejich podíl dosahuje pouze čtvrtiny.

"Velký rozdíl mezi oběma skupinami akciových společností lze najít i v souvislosti s uveřejňováním účetních závěrek, což rovněž přispívá k větší transparentnosti. Podle Obchodního rejstříku 61 procent společností s akciemi na jméno odevzdaly účetní závěrku. Naopak podíl odevzdaných závěrek u akciových společností s akciemi na majitele je pouze 41 procent," dodala Kameníčková.

grafika2

 

Právě se děje

Další zprávy