Ani spořitelna, ani Babiš. LBBW Bank kupují Rusové

Ekonomika Ekonomika
13. 1. 2014 14:02
Německé bance LBBW se po třech letech podařilo najít kupce pro její českou dceru
Pobočka LBBW na pražském Václavském náměstí
Pobočka LBBW na pražském Václavském náměstí | Foto: LBBW

Praha - Německé bance LBBW se po třech letech podařilo najít kupce pro její českou dceřinou společnost. LBBW Bank CZ od ní kupuje ruský finančník Igor Kim. K akvizici použil svou ruskou Expobank.

Informuje o tom server iHned.cz, který se odvolává na zdroj z LBBW. Banka už transakci oficiálně potvrdila. Transakci ještě musí schválit několik regulátorů včetně ČNB.

Cena transakce známa není. Ruská média spekulují o tom, že Kim za českou část LBBW zaplatí 80 až 90 milionů eur (tedy 2,21 až 2,46 miliard korun podle aktuálního kurzu) s tím, že část nepříliš atraktivních korporátních úvěrů si stuttgartská mateřská společnost ponechá.

LBBW je na českém trhu co do velikosti až jedenáctou bankou. Němečtí vlastníci měli k prodeji několik důvodů.

Investice pro ně totiž byla jednak ztrátová, když naposledy za první loňská tři čtvrtletí dosáhla kumulovaná ztráta na 17 milionů korun.

Německá banka ale hledala pro svou českou část kupce již několik let mimo jiné také proto, že se k odprodeji svých zahraničních aktiv zavázala výměnou za státní finanční pomoc, kterou obdržela během krize.

Ještě v polovině loňského října to vypadalo, že se LBBW dohodne s Českou spořitelnou. K dohodě ale nakonec nedošlo. Poté se o českou část LBBW skrze fond Hartenberg Capital přihlásil majitel Agrofertu a pravděpodobný ministr financí (tehdy teprve kandidát hnutí ANO) Andrej Babiš.

Podle neoficiálních informací iHned.cz byla Kimova nabídka po celou dobu jednání nejvyšší. Dříve preferovaní zájemci Česká spořitelna a Hartenberg Capital přišli s poloviční, respektive čtvrtinovou nabídkou.

LBBW převzala českou banku v září 2008 od rakouské společnosti BAWAG, historie banky v Česku se datuje od roku 1991. Bilanční suma banky činila ke konci roku 2012 více než 30 miliard korun (téměř 1,2 miliardy eur). V České republice má cca 360 zaměstnanců a 18 poboček.

Expobank LLC jako universální banka pro soukromé a firemní klienty působí na ruském trhu od roku 1994. Dnešní většinový vlastník Igor Kim ji získal v roce 2011 od Barclays Bank. V srpnu 2013 banka převzala ruské zastoupení společnosti VR Leasing. Expobank LLC má v současné době 19 poboček v deseti ruských městech a její bilanční suma v roce 2012 činila cca 38,5 miliardy rublů (cca 1 miliarda eur).

 

Právě se děje

Další zprávy