Ani dotace nezabrala. Linka Ostrava-Moskva nebude

Tomáš Fránek
13. 2. 2008 17:55
Moravskoslezský kraj sliboval sto milionů korun
Hejtmanu Evženu Tošenovskému nepomohla ani dotace k rozlétání linky do Moskvy
Hejtmanu Evženu Tošenovskému nepomohla ani dotace k rozlétání linky do Moskvy | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Moravskoslezský kraj neuspěl ve snaze získat dopravce, který by zajišťoval provoz na pravidelné lince mezi Ostravou a Moskvou.

A to přesto, že kraj sliboval na rozjezd linky mimořádnou dotaci, která mohla dosáhnout až 108 milionů korun.

Žádné nabídky

Kraj podmínky tendru, ve kterém hledal dopravce zajišťujícího pravidelné spojení mezi letištěm v Mošnově a airportem Domodědovo, zveřejnil jak v tuzemské databázi, tak v databázi veřejných zakázek Evropské unie.

Žádný dopravce ale o linku neprojevil zájem. "Výběrové řízení bylo zrušeno, ve stanovené lhůtě nebyly podány žádné nabídky," uvedli zástupci kraje ve zdůvodnění zrušení zakázky.

Z Mošnova se zatím létá pouze do Vídně, to chce kraj změnit. Dal tak celkem dotaci 700 milionů korun pro letiště v Mošnově na "rozlétání" pravidelných spojů do Moskvy, Bruselu, Londýna a Amsterodamu. Tyto linky mají začít létat už letos v létě.

Čeká se na zahraniční kývnutí

I u těchto linek jsou problémy.

Britské úřady totiž musí souhlasit s tím, aby do země mohla létat dotovaná linka. "Britské stanovisko není zamítavé, není však také jednoznačně souhlasné. Předpokládáme, že dojde k vyjasnění celé situace a neočekáváme v tomto směru problémy," uvedl v regionální příloze MF Dnes náměstek hejtmana Pavol Lukša.

Zatím chybí i stanovisko Belgie. Uzávěrka výběrového řízení na provoz těchto linek se tak posunuje z ledna na konec března.

Příští rok by měly přibýt spoje do dalších pěti evropských měst. Naplánováno je spojení s Kyjevem, do Rigy, Vilniusu, Curychu a do Porúří. V roce 2010 by měly přibýt poslední tři navrhované trasy do Helsinek, Varšavy a Paříže.

 

Právě se děje

Další zprávy