Ani BleskMobil nepomohl. Češi volají nejdráž v Evropě

Tomáš Fránek
20. 12. 2012 6:55
Nabídky virtuálních operátorů v Evropě jsou výhodnější a levnější
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Ani příchod nového operátora BleskMobil nepomohl k tomu, aby lidé v Česku volali a posílali zprávy stejně levně jako zákazníci v dalších evropských zemích.

Dokazují to nabídky virtuálních operátorů v Evropě, které jsou výhodnější a levnější, než má BleskMobil.

Drahého volání v Česku si všímají také úřady, které mají na starost regulaci trhu ve svých zemích. Polský regulátor UKE ve své výroční zprávě za rok 2011 označil Česko jako zemi s nejdražším voláním v Evropě.

Levněji je všude

Například na Slovensku mohou využít služby operátora Tesco Mobile, který podobně jako BleskMobil funguje v síti Telefóniky.

Zatímco s BleskMobilem lidé mohou volat za 2,50 korun pouze do sítí v Česku, slovenský Tesco Mobile nabízí za stejnou cenu volání do 26 zemí v Evropě. U BleskMobilu stojí minuta volání do zahraničí podle pásma od 10 do 200 korun. Do vlastní sítě volají Slováci jenom za 0,25 korun.

Podobně je to i v Polsku. Tam nově působí operátor Virgin Mobile. Zákazníkům nabízí volání za 1,14 koruny, levnější má i SMS (0,72 koruny proti 1,50 koruny od BleskMobilu). Nyní navíc operátor, za kterým stojí britský miliardář Richard Branson, nabízí za každé dobití navýšení kreditu o 50 procent.

Podle serveru www.predrazenevolani.blogspot.cz, který situaci na telekomunikačním trhu dlouhodobě sleduje, je volání ze sítí virtuálních operátorů levnější i v dalších evropských zemích. Nejlevnější nabídku má rakouský "virtuál" yesss!. Ten nabízí volání i zprávy za jednu korunu. Další rakouští operátoři lákají na volání za 2,25 korun za minutu.

A například německý Lidl Mobile nabízí zákazníkům volání do všech sítí v Německu a zemí Evropské unie, USA a Kanady za 2,25 koruny za minutu.

Neomezeně za 750 korun

V letošním roce došlo k výraznému zlevňování tarifů třeba na Slovensku, které patřilo s Českem v roce 2011 mezi nejdražší evropské země. Všichni tři slovenští operátoři (Orange, T- Mobile i Telefónica) nyní svým zákazníkům nabízí neomezené volání za 750 korun.

Nabídka tuzemských operátorů za neomezené volání je výrazně vyšší. Například T- Mobile zde prodává třikrát dražší tarif než stejná firma na Slovensku.

Podle Českého telekomunikačního úřadu nicméně také ceny v Česku klesají. Reálná cena minuty hovoru v mobilních sítích podle zprávy Českého telekomunikačního úřadu loni klesla o 18 procent na 2,45 koruny bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy