Anheuser s Budvarem jsou zase u soudu

ČTK,eko
3. 3. 2006 16:43
Štrasburk - Spor o ochrannou známku mezi českým Budvarem a americkým Anheuserem vstoupil do dalšího dějství.

Americký pivovar Anheuser-Busch se odvolal proti dřívějšímu rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který firmě v Portugalsku zakázal prodávat pivo pod značkou Budweiser. Anheuser se o právo používat tuto známku pře s českým pivovarem Budějovický Budvar.

Firmy vedou 40 sporů

Anheuser-Busch se odvolal k soudu ve Štrasburku v reakci na rozhodnutí nejvyššího portugalského soudu z roku 2001. V něm soud uvedl, že český pivovar má právo známku Budweiser v Portugalsku používat na základě smlouvy o ochraně původu, která byla uzavřena mezi Českem a Portugalskem v roce 1986.

Největší americký pivovar se s Budvarem soudí ještě o několik dalších ochranných známek, na které si činí nárok. Spor trvá více než 100 let a oba pivovary se v něm opírají převážně o historické tradice a smlouvy. Oba podniky nyní vedou v celém světě přibližně 40 známkoprávních sporů.

Anheuser-Busch v první stížnosti před Soudem pro lidská práva tvrdí, že rozhodnutí portugalského soudu je v rozporu s právem pivovaru na klidné užívání ochranné známky.

Rozhodnutí je podle Anheuseru v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech, která jednotlivcům i firmám zaručuje ochranu majetku.

Soud pro lidská práva nicméně už loni v říjnu rozhodl proti Anheuseru. Soud uvedl, že právo pivovaru na klidné užívání ochranné známky nebylo porušeno, protože pivovar neměl ochrannou známku Budweiser v Portugalsku nikdy zaregistrovanou.

Budvar: Spor se nás přímo netýká

Anheuser-Busch se odvolal k nejvyšší komoře soudu, která se skládá ze 17 evropských soudců. Stížnost americké firmy byla podle dnešního sdělení soudu přijata a soud se jí bude zabývat. Datum projednávání případu nicméně oznámeno nebylo, píše agentura AP.

Mluvčí Budvaru Petr Samec dnes řekl, že pivovar se sporu přímo neúčastní, proto jej nemůže ani komentovat. "Soudní spor probíhá mezi firmou Anheuser-Busch a Portugalskem. Budějovický Budvar není stranou tohoto řízení u Evropského soudu pro lidská práva a nemůže do něj bezprostředně zasahovat," uvedl mluvčí.

Anheuser si žádost o registraci ochranné známky Budweiser v Portugalsku poprvé podal v roce 1981. Portugalské soudy nejprve v právním sporu s Budvarem přiznaly právo k používání této známky Anheuseru, ale později vyhověly Budvaru, který se odvolal. Spor se v červnu 2001 dostal do Štrasburku.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 v Českých Budějovicích, německy Budweis. Pivo se tam ale vaří už od roku 1265. Zakladatelé Anheuseru, kteří přišli do USA z Německa, dali svému pivu název Budweiser, protože v jejich původní zemi bylo velmi oblíbené.

Anheuser-Busch sídlí v americkém St. Louis a pivo začal vařit v roce 1876. Značka Budweiser se stala vůbec první značkou piva v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy