Angažmá Wall Streetu v Řecku, banky chtěly ukrýt dluhy

Tomáš Fránek
15. 2. 2010 10:55
Ještě v listopadu 2009 měli bankéři nabízet řecké vládě nové účetní triky
Foto: Reuters

New York - Američtí bankéři, jejichž počínání  způsobilo počátek celosvětové hospodářské krize, čelí další kritické situaci.

Bankéři několika amerických bank totiž měli pomáhat řecké vládě krýt skutečnou výši jeho veřejného dluhu. Pro řecké politiky měli podle deníku New York Times připravovat nestandardní obchody.

Řecko tak mělo podle deníku získat díky speciálním účetním operacím peníze bez toho, že by v účetnictví země vznikl dluh. Podle deníku New York Times jenom banka Goldman Sachs měla zemi pomoci ukrýt dluhy za miliardy dolarů.

Dluhy za peníze z hazardu

Výměnou za tyto půjčky či odklad splatnosti měli bankéři od Řecka požadovat například práva na budoucí příjmy státu z hazardu nebo z letištních poplatků.

Nabídku speciálních operací měla Řecku nabízet také banka JP Morgan. A poslední nabídky účetních triků přišly z amerických bank do Řecka ještě v listopadu 2009.

Mluvčí řeckého ministerstva financí sice uvedl, že se setkali s řadou zástupců bank, žádnou nabídku ale nevyužili. "Veškeré dluhové financování provádíme ve snaze o transparentnost," řekl. Banky JP Morgan ani Goldman Sachs se k problému nevyjádřily.

Dnes znovu jednají evropští politici o pomoci Řecku. A právě přesné údaje o ekonomickém vývoji země jsou podle ekonomů velmi podstatné.

Ekonomické indikátory Řecka je proto třeba pozorně sledovat a je nutné nad nimi zvýšit dohled. Řekl to prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trachet.

Nelžete nám

Řecko se podle něj v minulosti odchýlilo od trajektorie a pokud se má teď vypořádat s problémy, bez zavedení zvláštních opatření to nepůjde.

"Celé Řecko si musí uvědomit, že musí napravit trajektorii, z které se odchýlilo," podotkl Trichet ve vysílání francouzské televizní stanice LCI. "Evropské země požadují, aby Řecko přijalo nezbytná zvláštní opatření, aby byl jejich revitalizační plán věrohodný," dodal Trichet.

Řecko se zavázalo, že letos sníží schodek státního rozpočtu nejméně o čtyři procenta hrubého domácího produktu z loňských 12,7 procenta HDP. Do roku 2012 by se přitom řecký deficit měl dostat pod tři procenta HDP, tedy pod povolenou hranici v Evropské unii.

Proti počínání Řecka se už navíc zvedá vlna odporu v některých zemích. Například Němci by podle průzkumu deníku Bild byli proto, aby Řecko bylo vyloučeno z eurozóny. Více než dvě třetiny Němců jsou proti tomu, aby ostatní členské země do Atén posílaly miliardy eur finanční pomoci.

 

Právě se děje

Další zprávy