Analýza ukázala, co se dělo v České exportní bance

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 1. 2014 6:30
Určitá podezření z překročení zákona se v analýze potvrdila, říká současný šéf ČEB.
Jiří Klumpar, generální ředitel a předseda představenstva České exportní banky
Jiří Klumpar, generální ředitel a předseda představenstva České exportní banky | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Právní analýza, kterou si nechala udělat Česká exportní banka, potvrdila, že banka při práci s dlužníky v minulých obchodních případech překračovala zákon. O analýze jako první informoval deník Insider.

V České exportní bance, ale také ve státní pojišťovně EGAP minulý týden zasahovala protikorupční policie. Zatím nikoho neobvinila. Podezření z porušování předpisů ale stále jasněji míří na nejvyšší vedení banky z dob, kdy jí šéfoval Lubomír Pokorný.

Policie se zajímá o deset úvěrů, jež banka v letech 2005 až 2011 poskytla na exportní projekty českých společností Sklostroj Turnov, developerské ECM a stavební PSJ.

Analýza míří na konkrétní lidi

"Určitá podezření z překročení zákona se v analýze potvrdila. Já osobně doporučuji, abychom postupovali cestou trestního oznámení," citoval deník Insider současného generálního ředitele banky Jiřího Klumpara.

Trestní oznámení by podle něj měla banka podat na neznámého pachatele.

"Analýza sice identifikuje i konkrétní odpovědné osoby, nicméně ne v takové poloze, abychom mohli na někoho konkrétního ukázat a klasifikovat jeho postup jako trestný čin. To je úkol pro specialisty, do toho by banka neměla vstupovat," doplnil Klumpar.

Zdroje z České exportní banky zmiňují jako nejpravděpodobnějšího kandidáta na případné stíhání právě exředitele Pokorného, který do čela banky nastoupil v létě roku 2008, za vlády Mirka Topolánka a ministra financí Miroslava Kalouska. Odcházel na podzim 2010, když ho Kalousek dotlačil k rezignaci.

Byznys v deníku Insider

Kdo ponese zodpovědnost za to, co se dělo v ČEB, a proč? Čtěte v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy