Analýza: Investiční pobídky vynesly 170 miliard

Tomáš Fránek
29. 5. 2007 16:30
Investice s pobídkami vytvořily přes sto tisíc míst

Brno - Investiční pobídky, které Česko přiznalo investorům, se vyplatily. Podle analýzy společnosti Patria je možné přínos pobídek na ekonomiku vyčíslit až na 170 miliard korun.

Pobídky se podle Patrie vyplatily jak v bilanci zahraničního obchodu (ze období 1998 až 2006 vylepšení o 150 miliard korun), snížení nezaměstnanosti (investoři vytvořili 112 tisíc pracovních míst) a vydělal na nich také stát, který dotace ze svého rozpočtu vyplatil.

Patria spočítala, že rozdíl mezi tím, co stát vydal na dotacích nebo nedostal na odpuštěných daních, a mezi tím, co odvedli investoři po vyčerpání slev v podobě daně z příjmu právnických a fyzických osob nebo co se ušetřilo na dávkách v nezaměstnanosti, byl výhodný pro stát.

Stát vydělal miliardy

"V letech 1998-2005 (za rok 2006 nejsou k dispozici data o čerpaných pobídkách) by čisté rozpočtové výnosy investičních pobídek mohly dosáhnout až 39,5 miliardy korun," uvedla Patria ve své analýze.

Podle Patrie by například v roce 2006 bez pobídek chybělo přes 35 tisíc pracovních míst, s jejichž vytvořením počítají firmy, které pobídky získaly.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Dopad investičních pobídek na českou ekonomiku, meřeno HDP, zaměstnaností, obchodní bilancí či dopadem na státní finance, je pozitivní a nezanedbatelný," uvedl David Marek ze společnosti Patria Finance.

Vůbec největší investicí, která získala podporu ve formě investičních pobídek, je výstavba automobily TPCA v Kolíně.

Druhá největší pobídnutá investice připadá na Škodu Auto v Mladé Boleslavi. Jde o investici s pobídkou schválenou už v roce 1998.

Také třetí až pátá investice směřovala do automobilového sektoru. Šlo o investice firem Nemak v Mostě, Denso Manufacturing Czech v Liberci a Bosch Diesel v Jihlavě.

Nižší produktivita a mzdy

Pokud byl vliv investičních pobídek v některých oblastech negativní, bylo to podle Patrie v produktivitě práce a také ve vývoji mezd.

Důvodem je to, že pobídky získaly investice určené na vybudování nových průmyslových závodů. Pracovní místa v těchto továrnách byla ve značné části určená pro dělníky, vznikaly především montovny.

"Produktivita tak roste pomaleji, než by rostla bez pobídek. Možným důvodem je podpora velkých investic, které tvoří pracovní místa v dělnických profesích," uvedla Patria ve své analýze s tím, že stejné pravidlo platí i pro mzdy.

Situace v produktivitě a mzdách se mění až nyní, kdy do Česka stále víc přichází investoři do technologických center.

Z analýzy také vyplývá, že investice, které získaly dotace, nejsou rovnoměrně rozděleny po celé zemi. Vynikají Středočeský (projekty za 96 miliard) a Ústecký kraj (78 miliard), celostátní průměr jsou přitom investice 31 miliard.

Středočeský i Ústecký kraj jsou na tom lépe i co se týká nově vytvořených pracovních míst, zatímco celostátní průměr byl osm tisíc míst, ve středních Čechách to bylo třikrát, v Ústeckém kraji dvakrát víc pracovních míst.

Pobídky se mění

Investičními pobídkami bylo v letech 1998 - 2006 podpořeno více než 700 projektů s investičními náklady 432 miliard korun.
O vliv pobídek na ekonomiku se dlouhodobě přou politici i ekonomové.

Poslanci už začátkem května schválili změnu v poskytování dotací.

Investiční pobídky by měly v budoucnu dostávat jen technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by mělo být investování v regionech s velkou nezaměstnaností, kde minimální investice bude moci být nižší než v ostatních oblastech.

Novela zákona zpřísňuje podmínky pro stáří strojního vybavení a zároveň snižuje objem pro minimální investici z 200 na 100 milionů korun.

To má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana přiblížit pobídky i středním firmám, které na ně dosud dosahovaly jen obtížně.

 

Právě se děje

Další zprávy