Analýza: Firmy s více vlastníky krachují častěji

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 8. 2011 10:11
Firmy s jedním vlastníkem krachují méně často. Ilustrační foto.
Firmy s jedním vlastníkem krachují méně často. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Firmy, které jsou v rukou jediného vlastníka, si vedou lépe a jsou odolnější proti bankrotu než ty, které mají více majitelů. V analýze to zjistila společnost Czech Credit Bureau (CCB), která je organizátorem největších českých úvěrových registrů.

Z 2674 akciových společností, které v Česku od roku 1993 do letošního července zkrachovaly, mělo 85 procent více majitelů, z více než šestnácti tisíc zbankrotovaných společností s ručením omezeným to bylo 61 procent.

"Z toho lze vyvodit, že společnosti s jedním vlastníkem jsou bankrotem ohroženy mnohem méně než ty, které mají vlastníků více. Může to být dáno tím, že jediný vlastník se rozhoduje rychleji, má větší zodpovědnost a nemusí se ohlížet na zájmy ostatních při prosazování svého cíle," vysvětlila Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení CCB.

Čeští podnikatelé zřejmě tuto souvislost tuší, v rejstříku firem totiž v posledních letech mírně přibývá těch, které mají jen jednoho majitele. Podle Kameníčkové je založení společnosti jedinou osobou jednodušší stejně jako její řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy