Americký hypoteční gigant znovu žádá vládu o pomoc

Karel Toman
6. 11. 2009 14:22
Fannie Mae hlásí za třetí čtvrtletí ztrátu skoro 20 miliard dolarů, k zisku se nevrátí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

* Výsledky oznámil i největší příjemce vládní pomoci na světě, pojišťovna AIG

Washington - Největší poskytovatel hypoték v USA agentura Fannie Mae měla ve třetím čtvrtletí ztrátu 19,76 miliardy dolarů.

Hypoteční banka, jejíž potíže prohloubily americkou hypoteční krizi a nakonec vedly ke globální krizi finanční, byla znovu nucena obrátit se na americké ministerstvo financí s prosbou o půjčku 15 miliard dolarů.

Vláda, která hypoteční ústav vloni převzala, do něj přitom od té doby vložila už bezmála 61 miliard dolarů.

Fannie Mae navíc hlásí, že ve ztrátách, které v letošním druhém čtvrtletí přesáhly patnáct miliard dolarů, bude pokračovat nejspíš po celý rok 2010 a že se bez vládní pomoci neobejde.

Dostupné bydlení za obří sekeru

Pro americký realitní trh, který začal posledních několik měsíců vykazovat známky oživení jak v prodeji domů, tak v nárůstu cen, to je špatná zpráva. Komplikuje se tak totiž problém, jak banku odstřihnout od podpory daňových poplatníků a zároveň předejít dalšímu propadu na realitní trh.

Fannie Mae je svým ručením za majetek v hodnotě 793 miliard dolarů typickým příkladem přívlastku "too big to fail" - tedy "příliš velká, aby ji vláda nechala padnout". Její současná ztráta přitom paradoxně souvisí s plánem prezidenta Baracka Obamy s názvem "Děláme bydlení dostupné".

Hypoteční ústavy jsou tímto programem nuceny pozměnit splátkový kalendář lidem, kterým hrozí, že kvůli neschopnosti splácet hypotéku přijdou o dům nebo byt. To ale znamená, že Fannie Mae a její rival Freddie Mac - které ručí za suverénně největší podíl hypoték v USA - musejí peníze na nesplácené půjčky "vytahovat" ze svých rezerv a vykazovat to jako ztrátu.

Ztráta se tak Fannie Mae prohloubila navzdory tomu, že oproti 5,6 miliardy dolarů čistých příjmů z druhého čtvrtletí jí příjmy ve třetím čtvrtletí vzrostly na 5,9 miliardy.

Své výsledky za tři čtvrtletí oznámil dnes i největší příjemce vládní pomoci American International Group (AIG).Ústav, který před krachem zachraňovala americká vláda, je v zisku, k čemuž mu pomohlo částečné zotavení finančních trhů. Čistý zisk činil 455 milionů dolarů (asi 7,92 miliardy korun), zatímco před rokem měla kdysi největší světová pojišťovna ztrátu 24,47 miliardy dolarů.

Podívejte se, jak si Amerika s humorem držela odstup od vrcholící krize

 

Právě se děje

Další zprávy