American Airlines před bankrotem? Akcie padají dolů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 10. 2011 9:12
Cena akcií mateřské firmy AMR se v pondělí propadla o třetinu.
Přistávací rychlost velikého letadla se pohybuje přibližně od 170 do 250 km/h a tak ještě chvíli po přistání z podvozku Boeingu stoupal dým.
Přistávací rychlost velikého letadla se pohybuje přibližně od 170 do 250 km/h a tak ještě chvíli po přistání z podvozku Boeingu stoupal dým. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

New York - Akcie mateřské společnosti třetích největších amerických aerolinek American Airlines prudce oslabily kvůli rostoucím obavám investorů z bankrotu. Analytici spekulují o tom, že firma by mohla požádat o ochranu před věřiteli, aby snížila své náklady. Podle mluvčího to však není cílem podniku.

Cena akcií mateřské firmy AMR se v pondělí propadla o třetinu a uzavřela na osmiletém minimu. Obchodování s akciemi AMR bylo během pondělí sedmkrát přerušeno kvůli mimořádným výkyvům. Od začátku letošního roku již akcie AMR přišly o 75 procent své hodnoty.

American Airlines jsou podle agentury AP jedinou velkou leteckou firmou, která je v letošním roce ztrátová. Ve snaze o návrat k zisku chce nahradit starší letadla novějšími stroji s nižší spotřebou pohonných hmot. Plánuje rovněž prodej divize American Eagle.

American Airlines denně přepraví zhruba 275.000 lidí.

Konkurenti Delta Air Lines a United Airlines v minulosti prošli bankrotovým režimem, aniž by to nějak narušilo jejich běžný letový provoz, upozornila agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy