Alkoholu se prodává stále méně, výrobci viní daň

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
27. 8. 2012 11:53
Státní kasa za 2011 z lihovin vyinkasovala na spotřební dani zhruba 6,5 miliardy
Foto: Ahold Slovakia

Praha - Tuzemský trh s lihovinami v první polovině letošního roku klesl o sedm procent.

Prodej lihovin v Česku klesá už třetí rok v řadě. Za celý loňský rok se snížil o čtyři procenta a v roce 2010, kdy byla spotřební daň na lihoviny zvýšena, o šest procent. Ročně se v Česku prodá zhruba 55 milionů litrů lihovin (jde o „tvrdý alkohol", tedy nikoli třeba piva a vína).

"Důvod vidíme především v necitlivém zvýšení spotřební daně, které vstoupilo v účinnost od 1. ledna 2010," uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) a ředitel největší domácí likérky Stock Plzeň-Božkov Petr Pavlík.

Dodal také, že zvýšení daně právě kvůli nižším prodejům legálního alkoholu nepřineslo vyšší příjmy pro státní kasu. Ta v roce 2011 z lihovin vyinkasovala na spotřební dani zhruba 6,5 miliardy korun a z piva pak zhruba 4,5 miliardy.

I proto UVDL vyzývá k přehodnocení daňového zatížení jednotlivých druhů alkoholických nápojů. Především pak obrací pozornost k vínu, pro které v neperlivé formě platí nulová sazba spotřební daně. Pavlík dále poukazuje na to, že zatímco domácí výroba lihovin se na celkové domácí spotřebě podílí ze tří čtvrtin, u vína to je jen zhruba třetina.

Až čtvrtina produkce je nelegální

Unie dále apeluje na stát, aby se více zaměřil na obchodování s nezdaněným lihem, které poškozuje výrobce, dovozce i stát. Nelegální obchodování s lihem tak nově řeší speciální skupina, kterou ustavilo ministerstvo financí a kde jsou zastoupeni i lidé z UVDL.

Mezi navrhovaná opatření patří zákaz prodeje alkoholických nápojů na tržištích, omezení spotřebitelského balení na maximálně šest litrů či zákaz značení lihu propuštěného k vývozu nebo dopravovaného v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně do státu EU. Novely zákonů, které obsahují tato opatření, jsou nyní v připomínkovém řízení.

UVDL navíc navrhuje důslednější kontrolu pěstitelského pálení a distribuce takto vyrobených ovocných destilátů. Situaci na tuzemském trhu by podle UVDL zlepšilo i zavedení registračních pokladen v restauracích.

Nelegální výroba alkoholu podle některých odhadů dosahuje až čtvrtiny celkové produkce alkoholu v Česku. Ještě loni byl velkým problémem trhu dovoz denaturovaného lihu z Polska, který čeští padělatelé hojně používali k výrobě pančovaného alkoholu. Na základě jednání českých a polských úřadů se však změnila vyhláška, která určovala způsoby denaturace lihu.

285 korun za litr

Spotřební daň u lihovin vzrostla od roku 1997 ze 195 korun za litr čistého lihu na současných 285 korun za litr.

Z vína se v Česku od roku 1999 spotřební daň neplatí, chce ji ale opět zavést ministr financí Miroslav Kalousek. Vinaři a vinohradníci jsou proti, naopak producenti lihovin a pivovary návrh podporují. Tím, že jejich výrobky jsou na rozdíl od vína zdaněny, se cítí diskriminováni.

UVDL sdružuje 12 největších tuzemských výrobců lihovin. Na českém trhu s lihovinami měli loni členové UVDL podíl zhruba 81 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy