Alkohol před Janotou prchá do černých palíren a šmeliny

Karel Toman
14. 2. 2010 7:40
Zvýšení daní žene pěstitele do černých palíren a likérky ke zdražování

Sulimov/Kvasice/Vizovice - Janotova mise za ozdravění státního rozpočtu nejspíš vytlačí část trhu s alkoholem do šedé a černé ekonomiky.

Jako součást tak zvaného Janotova balíčku se od letošního Nového roku zvýšila spotřební daň na alkohol i DPH (viz box). Podle znalců z terénu tím vzroste množství alkoholu pocházejícího z černých palíren fungujících jako daňové ráje. Velké likérky zase varují, že obchodní řetězce s alkoholem ve velkém spekulují a že lihoviny se do Česka možná začnou pašovat ze zahraničí.

To by v důsledku vedlo k tomu, že stát na spotřební dani vybere o čtvrtinu méně, než čeká. Přesně po roce by tak došlo na varování bývalého ministra financí Miroslava Kalouska.

"Když se u nás v minulosti výrazně zvýšila spotřební daň z lihu nad úroveň ostatních států, vzrostl tlak na pašování a černé palírny. Výsledkem byl nižší výběr daně," řekl Kalousek v době, kdy kvůli výpadku příjmů zdravotních pojišťoven tlačilo na zvýšení spotřební daně za alkohol a cigarety ministerstvo zdravotnictví.

"Mraky černých pálenic"

Zdraží slivovice kvůli EU?

  • První zdražení lihu zavedl rezort financí od 1. ledna 2010. Spotřební daň u lihu zvedl "Janotův balíček" 265 korun za litr ethanolu na 285 korun za litr. U pěstitelských pálenic pak ze 133 korun na 143 korun. DPH se zvedlo z 19 na 20 %.
  • Další zdražení možná přinese 1. leden 2011.
  • Z loňského rozsudku Nejvyššího správního soudu totiž vyplývá, že nesoulad v českých zákonech (o dani a o lihu) umožňuje pěstitelům vypálit víc než povolených 30 litrů alkoholu na hlavu a přitom i za nadlimitní alkohol platit nižší sazbu daně.
  • To je podle ministerstva financí v rozporu s výjimkou z pravidel EU, kterou si Česko vyjednalo a Česku za to může hrozit arbitráž a pokuty.
  • Ministerstvo proto chce zákonem jasně stanovit, že se za alkohol nad limitem bude platit vyšší sazba daně, nebo že se alkohol nad 30 litrů na hlavu na náklady pálenice zlikviduje.

Další zdražení alkoholu pro domácí pěstitele přitom nejspíš nastane od Nového roku 2011 (viz Zdraží slivovice kvůli EU?). Už tak velký tlak na černé pálení by se tím ještě víc zvýšil. "Daňových rájů", kde domácí alkohol "ulít před berňákem", je přitom v Čechách a na Moravě víc než dost.

"Kdysi stával litr kořalky nějakých pětašedesát korun. Pak s tím šli na devadesát, dneska je to 143 korun jen na spotřební dani. Už od toho prvního zdražení je tu mraky černých pálenic. Kde a kolik? To ze mně nedostanete. Ale jsou tu," vysvětluje pěstitel z východomoravské obce Kvasice, který si nepřál zveřejnit své jméno.

"V každé dědině najdete tři čtyři pálenice, kde se neplatí žádná daň," potvrzuje obchodní ředitel vizovické likérky Jelínek Lumír Zakravač. Zvýší se kvůli Janotovu balíčku černé pálení? "Bezesporu," neváhá s odpovědí.

V Česku se ročně v pěstitelských palírnách oficiálně vypálí 3,5 milionů litrů čistého alkoholu a stát za to vloni vybral 0,4 miliardy korun. Celkem si na dani z lihu přišel na 6,9 miliardy korun, což je skoro o dvě procenta méně, než v roce 2008.

Nadúroda sponzoruje dluh státu

Přesun do šedé ekonomiky tak už možná začal. Ironií osudu navíc Janotův balíček dorazil na Moravu právě v době, kdy ji "postihla" rekordní nadúroda, což tlak k černému pálení ještě zvýšilo.

"Třicet procent určitě," odhaduje podíl nadúrody Petr Daněk, jehož rodina provozuje pálenici v obci Sulimov od roku 1906. "Byla to úroda, jakou nepamatuju," popisuje. "Letos to byl mazec. Já  jsem dal za kořalku osmnáct tisíc," potvrzuje rekordní úrodu i výdaje pěstitel z Kvasic.

Na Ortenovu cenu to není, ale smysl je jasný.
Na Ortenovu cenu to není, ale smysl je jasný. | Foto: Karel Toman

Pálenici pro domácí pěstitele provozuje i likérka Jelínek. "Na konci ledna jsme skončili počtem 1400 zákazníků. To je náš dosavadní rekord," bilancuje Zakravač. "Tlak vypálit před koncem roku byl kvůli chystanému zvýšení daně obrovský," dodává.

Ne všem se to podařilo. Například pálenice v Sulimově i její konkurenti v širokém okolí byli už v srpnu zadáni až do konce ledna. Autor těchto řádek tak počátkem února přispěl do Janotova balíčku asi 390 korunami, které by za 71 litrů padesátiprocentní pálenky ještě například vloni v listopadu neplatil.

Příští rok bude pálení zřejmě ještě dražší. Pokud totiž novela, kterou chce navrhnout ministerstvo financí projde, zvýší se od Nového roku 2011 náklady palíren o likvidaci nadlimitního lihu (podle ministerstva financí 70 až 90 korun za litr zlikvidovaného lihu).

Další zdražení za rok?

Poctivým pěstitelům už neustálé zdražování vadí. "Nikdo neuvažuje, že obhospodařujete kus sadu a krajiny. Co s tím ovocem? Máte to vyvézt někam na skládku? V černých pálenicích se přepálí ještě víc ovoce," je přesvědčen pěstitel z Kvasic. I podle analýzy ministerstva financí přitom černé pálenice představují "zdravotní riziko" a mohou přinést "možný zánik řady pěstitelských pálenic s následkem zvýšených výdajů pro provozovatele pěstitelských pálenic".

O budoucnost českého trhu s alkoholem se ale obávají i velcí hráči.

"Od 1.1. 2010 jsme zvedli ceníky. Pro stát to oproti roku 2009 dělá v přepočtu na standardní půllitrovku 40% vodky na jedné lahvi čtyři koruny navíc. Prodáváme zhruba osm milionů lahví ročně. To není málo peněž," počítá Zakravač z Jelínka. Stát ale podle něj uvidí jen část z toho, s čím po zvýšení daní počítá.

Hrozí "šmelina" i daňové úniky

Velkoobchody se totiž podle něj na konci roku 2009 předzásobily alkoholem s nižší spotřební daní i na tři měsíce dopředu. Jen kvůli tomuhle tahu řetězců tak stát podle Zakravače může vybrat na dani až o čtvrtinu míň, než čeká.

O další příjmy pak může erár připravit mezinárodní "šmelina". Slováci sice chystají zvýšení své už tak vysoké spotřební daně, Poláci ale podle Zakravače naopak uvažují o jejím snížení. Čechům se tak může ještě letos vyplatit jezdit například pro Jelínkovu slivovici do Polska.

Část obchodu s alkoholem tlačí zvýšení daně do vyloženě černé ekonomiky. V roce 2008 policie zatkla šest mužů, kteří při nelegálním prodeji alkoholu připravili stát na dani o 112 milionů korun, jedním z nich byl podnikatel, který zabil tři policisty. S vyšší daní se možnosti nelegálního zisku automaticky zvyšují, což potvrzují stále častější případy šmeliny s benzínem a naftou.

 

Právě se děje

Další zprávy