Albert stahuje z prodeje šunku ze Španělska s listerií

Ekonomika Ekonomika
12. 2. 2010 16:35
Kdo závadnou šunku koupil, může ji v prodejně vrátit.
Listerie se našla v šunce Natura značky Casademont, která má trvanlivost do 1. května letošního roku. Ilustrační foto
Listerie se našla v šunce Natura značky Casademont, která má trvanlivost do 1. května letošního roku. Ilustrační foto | Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Praha - Dvě tuny šunky ze Španělska, obsahující zvýšené množství nebezpečné bakterie listerie stáhl z prodeje obchodní řetězec Ahold, který provozuje hypermarkety a supermarkety Albert.

Jde o šunku Natura značky Casedemont, šarže 094511 s datem spotřeby 1. května 2010. Lidé, kteří tento výrobek mají doma, jej mohou vrátit.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na mluvčího Státní veterinární správy. Další zásilku, která mířila do Česka, odborníci prověřují.

"Naše vlastní systémy kontroly a testování neustále monitorují výrobky našich dodavatelů a jejich kvalitu, která je naší absolutní prioritou. V zájmu zachování vysoké kvality prodávaných výrobků jsme po vyhodnocení testu daný produkt stáhli z trhu," řekl Libor Kytýr ze společnosti Ahold.

Bakterie listerie se běžně vyskytuje v povrchových vodách, prachu či v půdě. Ani její přítomnost v potravinách neohrožuje zdravé jedince. Nebezpečná však může být pro těhotné ženy, novorozence, seniory a lidi s oslabenou imunitou.

Státní veterinární správa už o závadné zásilce informovala ostatní země Evropské unie i španělské úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy