Albert se zbavil mrtvých myší, smí zase prodávat

Michal Štůsek Tomáš Fránek, Michal Štůsek
29. 4. 2011 12:31
Po společnosti Lidl měl problémy s hygienou i Ahold, inspekce zavřela jednu prodejnu
Albert v Praze 9 musel kvůli mrtvým myším zavřít
Albert v Praze 9 musel kvůli mrtvým myším zavřít | Foto: Michal Štůsek

Praha - Další velký obchodní řetězec na českém trhu měl problémy s hygienou - potravinářská inspekce v pátek svolila se znovuotevřením supermarketu Albert v Cíglerově ulici v Praze 9, který den předtím zavřela kvůli nálezu mrtvých myší a trusu.

Důvody krátkého uzavření prodejny byly tedy stejné jako v prodejně Lidl v Prostějově před několika týdny. Inspektoři i zde našli mrtvé myši a trus mezi potravinami.

Technický problém? 

"Při dnešní (páteční) kontrole provedené v ranních hodinách již provozovna plně odpovídala hygienickým předpisům. Prodejna byla vyčištěna včetně těžko přístupných míst, byly odvezeny odpady a též volně ložené zboží ze čtvrtka," uvedl Michal Spáčil z potravinářské inspekce.

Z obchodu zmizela i cedule "Z technických důvodů zavřeno".

"Asi v půl jedenácté ve čtvrtek najednou museli všichni supermarket opustit, nejdřív jsem si myslela, že je tam bomba, ale nebyla tu policie," popisovala čtvrteční evakuaci prodavačka v květinářství, které sídlí nedaleko. Zpráva o výskytu myší ji zaskočila. "O tom nic nevím, chodím tam nakupovat často, ale ničeho takového jsem si nikdy nevšimla."

Podobně odpovídala i dvojice prodejců ve vedlejší trafice. "Jste už asi tisící člověk, co se na to dnes ptá, ale proč je zavřeno, netušíme," odpovídají jednotně.

Vedoucí směny v supermarketu reagoval na žádost o vysvětlení odmítavě. "O žádných myších nevím, jde o technický problém," odsekl.

V regálech i na ploše

Inspekce přitom již dříve veřejně oznámila, že "inspektoři objevili v prostorách provozovny pod paletami mrtvé myši a též množství myšího trusu na prodejní ploše i v regálech s balenými potravinami". Albert tak musel být pro porušení hygienických podmínek okamžitě zavřen.

Oficiální vysvětlení bylo
Oficiální vysvětlení bylo | Foto: Michal Štůsek

Podle mluvčí řetězce se myši do prodejny dostaly při příjmu zboží a jejich nalezení ukázalo na účinnost nastražených jedů. "Společnost Ahold vynaloží veškeré úsilí k odstranění všech závad zjištěných na prodejně," uvedla Dana Dvořáková s tím, že se jednalo o dva mrtvé jedince (myši).

Podobný problém měli v provozovně už v lednu, tehdy ale stihli zaměstnanci mrtvé hlodavce uklidit dříve, než na porušení hygieny přišla inspekce.

Společnost Ahold v České republice provozuje 280 supermarketů a hypermarketů Albert. Je čtvrtým největším obchodním řetězcem v Česku, odhadované tržby se v roce 2010 firmě meziročně snížily o miliardu korun na 42 miliard korun.

Lidl už uklízel

Zápach po výskytu hlodavců, mrtvé a živé myši a dokonce i stopy po myším trusu na některých potravinách našli už před několika týdny inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v prodejně řetězce Lidl v Prostějově v ulici Újezd.

Lidl musel prodejnu uklidit.

 

Právě se děje

Další zprávy